Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Mörker att tycka om

4 kommentarer

Midvinter.
Vintersolstånd har vi idag den 21 december.


Det lyser på farstukvsten och inne i stugan.

Se vilken skönhet som finns att uppleva i Norrlands inland, i Ångermanland. Det är underbart att kunna fatta och förstå att detta är njutbart och beskriva hur det är att vistas under stjärnhimlen, i mörkret med hjälp av foton.  Här finns mer gatlyktor och spill-ljus från städerna som kan störa mörkret. Men faktiskt har jag upplevt norrsken här. Jag trodde inte det var sant, har aldrig hört talas om detta fenomen i Mälardalen.  Men det gick att se för ett antal år sedan.

Jag är glad att inte behöva vara rädd för mörkret, eftersom det inte är fullt lika njutbart i sådana fall. När jag traskar mellan byggnaderna  på gårdsplanen tänker jag på livet förr. Livet utan elektricitet gav ett helt annat levnadssätt.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Mörker att tycka om

 1. Så sant, mörkret har blivit en sällsynthet. Kan bara tycka att vi skräpar ner med allt vårt konstgjorda ljus.
  Folk har blivit rädda för mörkret, tragiskt.

  Vi umgås inte med dagsljus och natt mörker längre på ett naturligt vis.
  Tidigare byggde man så att ljuset utifrån skulle kunna leta sig in i de flesta utrymmen för konstgjort ljus kostade pengar.
  Till och med vårt gamla skafferi (blivande toalett och dushrum) hade ett högt placerat fönster mot hallen så man hade lite ljus även där.

  Gilla

 2. Så underbara bilder. Det finns alltid en längtan tillbaka till Norrland i mig. Om jag fick leva om mitt liv skulle jag gifta mig med en bonde från norrlänsk avfolkningsbygd. Men jag har tur att bo med mörkret runt om – här har man inte dragit in vägbelysning, det vore hemskt. Ha det bra i ditt paradis hälsar Birgitta – norrlänska for ever.

  Gilla

 3. Fin och mysig bild av stugan. Ett riktigt vinterporträtt.
  Själv vill jag inte heller ha vägbelysning vid mitt hus, det är stjärnhimlen jag vill se.

  Gilla

 4. Mörker kanske blir k-märkt framöver ;-)
  Bra att ni också ser ljusnedskräpningen som finns och som förhindrar att man t ex ser Vintergatan. Kloka ord skriver ni!

  Gilla