Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Julförberedelser i staden på 30-talet

3 kommentarer

Så här visar Skansen upp julförberedelser i järnhandlarbostaden, ett boende som illustrerar 1930-talet även om byggnanden uppfördes tidigare. Jag gick omkring bland de julöppna husen på Skansen den 23 december förra året, en upplevelse jag kan rekommendera alla. Det var hur avstressande och givande som helst att går där dan före dopparedan. De flesta människor hade fullt upp med julstressen och befann sig inte där på landets första friluftsmuseum ;-)


Det är tillfälligt avbrott i julstök och julpyssel i vardagsrummet. Kolla in dammsugaren,  en kungscissus på väggen, fernissat trägolv och nermålat tak bland mycket annat.

Den här familjen bodde i två rum och kök inrymt i samma byggnad som butik och lager. Jag visar foton från vardagsrum och kök.


På den låga golvbokhyllan finns julgott framme – dadlar, fikon och blandade nötter som ska knäckas. En tennljusstake i art deco pryder också hyllan samt assietter och fruktknivar för de kommande julkalasen.


I köket ska julporslinet diskas i den emaljerade diskbaljan på zinkbänken. Rinnande kallt vatten finns, likaså en liten elektrisk spis jämte den gamla vedspisen.


I det ljusa köket finns julbonaden av papper på plats och adventsljusstaken med de fyra stearinljusen på rad. Apelsiner hör också julen till, någon dekorerad med nejlikor. Men än är det för tidigt för att julduken ska ha hamnat på köksbordet.


Frun i huset har strukit dukar med hjälp av det elektriska strykjärnet. Det här är ett modernt hem med många bekvämligheter till följd av indragen elektricitet,  centralvärme och kallvattenledning.


HÄR kan man läsa lite mer om järnhandlarbostaden på Skansen.

Och här hemma i Universumet är det stökigare än så :-) Möbler huller om buller, glas och porslin på snart alla plana ytor i köket. Men vi går mot sköna tider. Salsgolvet är vaxat, de flesta ekmöblerna inoljade, elen till radiator och uttag dragen och vi njuter av ett tomt men färdigt rum.  Så blir det nog aldrig mer i vår livstid i salen så vi avslutade gårdagskvällen i stearinljusens sken med att njuta av det vi åstadkommit.

.

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Julförberedelser i staden på 30-talet

 1. Stort Grattis till ett tomt rum! Vet den underbara känslan när något sådant är klart och man bara kan avnjuta resultatet!

  Järnhandarbostaden på Skansen är fin, har varit där inne ett flertal gånger, tagit många inspirationsbilder därifrån. Den ligger tillräckligt nära i tiden för att kunna vara en förebild på något sätt. Känns mer som att hälsa på hos en gammal tant på landet än ett riktigt museum.

  Gilla

  • Hans, du har så rätt i det du skriver. Om ett tomt rum som kan ge lyckokänsla.
   Och om järnhandlarbostaden som känns igen då den ligger nära i tiden och att den är en förståelig förebild. Jag ska bli tant då jag blir gammal!
   Såg du förresten sista delen av Historieätarna igår. Beredskapstiden på 40-talet behandlades. Interiörerna var till stor del inspelade i järnhandlarbostaden. Ett intressant program.

   Gilla

 2. Missade historieätarna. Ska kolla på svt play

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.