Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Unga då

Lämna en kommentar

MrsUniversum gillar gamla porträttfoton, gärna i sina tidstypiska ramar. Går det att identifiera personerna är det än mer intressant. Alltså inte porträtt och foton enbart för att fånga en inredningsstil. Här små porträttfoton av två personer som jag aldrig träffat i verkligheten men ändå känner till.

I Stora Boken om familjebilder av Björn Axel Johansson och Jacob Forsell som kom 2010 läser jag om sådana här foton:

 Beredskapstiden innebar att seriefotot blev ännu mer populärt. Alla ville ha bilder av alla, särskilt i de årgångar som berördes av inkallelserna. Små fotoramar i metall blev vanliga inom familje- och släktkretsen. De byggde på seriekartornas bildstorlekar och var betydligt dyrare än de fotografier som sattes i dem. Förutom det lilla formatet känns seriefoton igen på den standardiserade ljussättningen och den neutrala bakgrunden.

Det brukar stå Polyfoto på den här typen av fotografier i mina föräldrars album. Jag kan verkligen rekommendera Stora boken om familjefotografier till alla som har gamla porträttfoton. Boken är lättläst, kunnigt skriven med många exempelfotografier.

Det ska bli trevligt att ställa i ordning en porträttsamling med tiden. Att hänga på salsväggen.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s