Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Läget

8 kommentarer

I helgen har löven räfsats och dragits bort till lövkomposten. Hela tomten är inte klar, bara det som är nödvändigast att få bort innan eventuell snö faller.

I helgen har vi gjort norrgaveln klar, målat rött och vitt alltså och putsat fönster på gaveln. Den ljusröda slamfärgen är nu färdigstruken. Panelbrädorna grundades innan de spikades upp och nu ströks andra varvet. Fönsterfoder och knutbrädor är grundade med mager linoljefärg. Ställningen kommer att få stå kvar under vintern men trätrallar och stegar tar vi bort. Till våren ska det vita slutstrykas. Och samtliga fönsterbågar ska bli rödorange utvändigt.

Hur gör ni? Då ni målar fönsterfoder? Var gör ni färgbytet?

Idag, då det finns grundmålade brädor att köpa på byggmarknanden (undrar just med vilken färgtyp, ingenting för oss antar vi :-)) tenderar säkerligen knutbrädan att bli vit på kanten. Men då man målar allt på plats är det enklare att kanten får väggens kulör.

Här är fasaden med farstukvisten och den gamla enkelfassponten. Där är kanten på den nu vitmålade knutbrädan omålad. Den ska bli röd. Till våren. Dimensionen på knutbrädorna är lika som tidigare. Det visade sig att panelbrädorna var spikade med trådspik och knutarna med klippspik. Nu blev det trådspik överallt utvändigt på gavelfasaden.

Inomhus har salen fått tillbaka sina fönster- och dörrfoder och fodersocklar som grundats med mager linoljefärg i den för vårt hus typiskt jugendgröna kulören. Till snickerierna återanvändes klippspikar. De är tillverkade av järn med hög kolhalt och därför lätta att räta ut och sedan olja in med linolja. Förborrade gjorde vi innan de fina spikarna med liten skalle spikades på plats. De försänktes med dorn och därefter spacklade spikhålen. Då spacklet torkat görs slutstrykningen av snickerierna. Klippspik är så bra därför att träet spricker inte lika lätt som vid användning av trådspik. Det är också lättare att kila loss snickerierna om det behöver göras någon gång i framtiden. Dessutom var klippspik använd sedan tidigare här.

Vi jobbar mot tiden med att få salen klar till jul. Nästa helg kommer vi inte att lyfta en hand här hemma. Men nu är det mer lättsamma kvar med spikande av golvsocklar, ett litet golvfix, tapetsering, uppsättning av gardinstänger och möblering. Kul ska det bli. Precis sådant som kvinnliga inredningsbloggare skriver om. MrsUniversum har märkt att då kulörer behandlas på bloggar brukar kommentarerna bli många. Jag är likadan, tycker att det är heltrevligt att få börja arbeta med yta. Samtidigt vet jag ju att stommen och allt det bakomliggande är minst lika viktigt och att underarbetet betyder mycket för slutresultatet. Och det får ta sin tid som ni märker.

Men innan det blir till att damma av schaggsoffan ;-) ska slutstrykning med den gröna linoljefärgen göras någon kväll i veckan hoppas vi på. Den behöver lite torktid, ju…

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

8 tankar om “Läget

 1. Rikedom är egen hakeställning och den håller man inte på och sätter upp i onödan, vi hade nog gjort likadant. Hmm vi målar kanten på fodret, mest för att vi bytte och målade första varvet innan vi satte upp dom.

  Gilla

 2. Vi målar kanten på fodret i samma färg som resten av fodre även om det blir lite tidsödandet

  Gilla

 3. Vi målar kanten på fodret, med en spackelspade som mothåll går det snabbt. Däremot målas ovansidan på överliggaren och undersidan av skyddsbrädan (kommer inte på orden nu) på fönstren röd, där syns det inte och är svårt att komma åt annars när det ska bättras.

  Gilla

 4. Tack för alla svar! Alla målar vi fodren men av oss är det bara vi här i Universumet som målar kanten i väggfärg. Även vattbrädan, täckbrädan ovanför fönstret blir väggfärgsröd, precis som jag antar att Stella menar.
  Jag minns så väl den gamle arkitekten som frågade oss yngre hur vi skulle måla fönsterfoder, var färgbytet ska ske. Han, född på tidigt 1900-tal, hade svaret klart för sig. Då tänkte jag till :-) Vi stod framför en nymålad charmig liten 1700-tals herrgård.
  Sådana här spörsmål intresserar mej mycket, faktiskt, haha…

  Gilla

 5. Det är intresant med detaljer.
  Jag tror att där jag växte upp så målade man fodren även på kanten (Bohuslän inlandet) på bostadshusen. De var ofta målade i linoljefärg.
  Uthusen röda falurödfärg fick kanten ochså i rödfärg.

  Tack för komentaren

  Gilla

  • Ja det må kanske vara skillnad om man använder linoljefärg både till vägg och foder.
   Och det kan finnas regionala -lokala skillnader. Men minst arbete må det vara att göra färgbytet på fodrets ytterhörn.
   Intressant som sagt…

   Gilla

 6. Jag gjorde som du; fodrets kant mot fasad fick fasadfärg (faluljus). Tycker att det är en praktisk (rationell och ”torparmässig”) lösning, samtidigt som fodren upplevs nätta och fina, tycker jag.

  Gilla

  • Erik, jag tror att människor i alla tider velat vara rationella (om det inte gått ut över estetiken). Samtidigt finns det många lokala lösningar på små ”byggproblem” så inget ska tas för givet. Jag vill nog gärna tro att det är på det sätt som du gjort färgbytet som varit det vanligaste sättet att måla foder. Det är det enklaste sättet ifall fodren målas på plats. Och det gäller inte endast enklare torp utan även bondgårdar, herrgårdar och slott uppförda i trä.
   Jag tycker också att det blir nätt och fint!!!

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.