Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Att förflytta berg

Lämna en kommentar

MrsUniversum är släktforskare. Det är himla kul faktiskt. Men det krävs rejält med sammanhållen tid för att komma någon vart.
Jag har också fått min man intresserad av släktforskning.

Som släktforskare vill man gärna se sina anfäders föräldrahem och uppväxtplatser, alla formas vi av det landskap vi växer upp i, den miljö som såg oss födas. Då lika väl som nu. Men man vill också gärna se de platser där den slutliga förvaringen, ”den sista vilan” finns. Oftast handlar det om kyrkogårdar. Därför har vi stannat till och besökt kyrkogårdar där vi vet eller forskat oss fram till att anfäder är begravda. Ibland vet vi var på kyrkogården graven är belägen, ibland får vi leta oss fram.

Vi besökte M-freds kyrkogård på söndag.  Där har Halvan sin farfars bror med hustru begravda. De var barnlösa och har alltså inga efterlevande som naturligt ser till graven. Elsa, som dog sist av dem, gick bort 1984. När vi var där i våras fann vi inte graven trots ihärdigt sökande. Halvan kollade med församlingen redan år 2000, i samband med att kyrka och stat skildes åt,  och fick då veta att gravrätten var betald till 2023 och vård av graven  till 2026.  Vi vet samtidigt att Svenska Kyrkan gör besparingar av stora mått nu när man själv ska bära sina kostnader.

Vi fann alltså inte gravstenen i våras. Halvan ringde kyrkogårdsförvaltningen som bekräftade att den togs bort ett halvår innan vi var där. Trots betald gravrätt och vård.  Halvan ville ha svart på vitt och en kort korrespondens med församlingen uppstod. Halvan anmälde sig som gravrättsinnehavare. Beslutet från församlingens sida blev att gravstenen skull placeras tillbaka. Före Allhelgonahelgen.

Va! Gissa om jag är stolt över min make. Få en borttagen gravsten tillbakasatt? Va?  Va? En vilja som förflyttar berg.

Vi satte ner mängder av smålökar i söndags, la en barrbukett på graven. Till våren hoppas vi att flocktulpanerna blommar och lite senare en låg matta av cerise berglök. Till Gunnar & hans Elsa och alla levande som passerar.


Berglök – Allium oreophileum.  Vi har gärna perenner på de få gravar vi sköter eftersom vi bor långt bort från alla utom en. Perenner blommar inte lika överdådigt som ettåringar men är mer lättskötta om man väljer rätt sorter, arter som inte växer sig så hög att inskriptionerna försvinner bakom grönskan. Det finns en liten bok från 1994 som heter Blommor & grönska på kyrkogården och är skriven av Gustaf Alm & Stig Klein. Där ges tips på perenner för gravar i olika väderstreck och lägen. Den ger en rätt bra inspiration.

Och ja, jag vet att vi kan betraktas som otidsenliga som ”samlar på” gravar. Väldigt många gravplatser med stenar tas bort årligen. I Svenska Dagbladet skriver Nils Johan Tjärnlund en viktig debattartikel om ett kulturmord som pågår i det tysta. I DN har en serie om kyrkogårdar inletts vid Allhelgonahelgen.  Jag läser att i Luleå valde 90 % att förlänga gravrätten då den går ut efter 25 år, i Vetlanda är motsvarande siffra 30 %. I Sundsvall 60 och i Uppsala 76 %. Minneslundarna ökar då urbaniseringen fortsätter, man har inte längre kontakt med hemorten och familjegraven.  Själv tycker jag att minneslundar kan vara vackra men ändå tycker jag inte bra om dem.  De är för anonyma. Då föredrar jag hellre urnlundar där den urnsatte begåvas med en inskriptionstavla, vilket är viktigt för en släktforskare, men kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för skötseln. Men absolut inget går upp mot att vandra på en vacker grönskande kyrkogård och se gravstenar med utformning från olika epoker,  med titlar, olika typsnitt mm. Kanske kan man också tolka vissa människoöden. Det är riktigt behagligt att vandra och ta del av vår kulturhistoria.

***

Hemsida för släktforskare om ni inte sett den. Där finns massor med gamla fotografier på byggnader och människor och bland annat och frågeforum (anbytarforum). Kan även fungera för en byggnadsvårdare som vill ha hjälp att ta reda på var ett foto av en byggnad är taget.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s