Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Helgen som var

5 kommentarer


Höstgrävning av kökslandet på lördag. Trekvartstimme max för två personer. Inget att våndas för. Maskarna var många. I vinter fryser kylan sönder de lerhaltiga klumparna. Så vackert och vilsamt det är med bar jord – plöjd åkermark eller höstgrävt land.

Efter denna grävning gick en stor del av helgen till att gruva mej för det utomordentligt trista jobb som måste göras. Sen…


På söndag blev det en resa till ett par kyrkogårdar en bit bort och däremellan cafébesök.
Väl hemma stärkte vi oss med gott rotmos kokat på på egna kålrötter, kålrabbi och morötter (som jag skördade precis innan höstgrävningen) samt köpt potatis. För stärka oss, det behövde vi verkligen inför kommande jobb.

*
Vi tog nämligen på söndagkväll itu med det tristaste arbete man kan ha. Skrapa ner nymålad limfärg från det pappspända taket i salen.

Detta målade vi förra helgen. Dagen efteråt såg jag mystiskt fula långsträckta bubblor på några ställen. Petade på en och därinuti var luft. Flagorna föll till golvet. Hur kul är det att upptäcka tror ni  :-)    #%/&(”*+(&

Jag borstade bort det som satt löst och lite till. Sen spädde jag ut färgen så den blev ännu mjölkigare och hela taket målades ånyo. Samma resultat dagen efter, ja ännu fler blåsor kom till  men inga i mitten av taket.

Så här såg det ut efter andra strykningen. Ännu fler bubblor än efter första strykningen. Provskrapning är gjord i hörnet.

Vi funderade, läste byggnadsvårdslitteratur, googlade – vad i hela friden namn berodde detta på? Receptet jag använde till limfärgen var ju detsamma som jag använt både i ateljén och på spismuren i köket. Där fungerar det utan problem. Jørn Hulgaard Sørensen tipsade på facebook och vi inser att färgen måste ha varit för limsvag. Eller är patenteringen med tunn linoljefärg för blank och ”hal”?

På söndagsväll efter mörkrets inbrott tog vi tjuren vid hornen och började skrapa ner limfärgen. Då det visade sig gå bra skrapade vi hela taket på en gång. Dörren stängde vi för det dammar rätt bra. Radion stod på hög volym. En sådan här gång fungerar inte Romans Drottningholmsmusik eller annat finstämt som arbetsinspiration, nej det var gammal rockmusik som gav kraft :-)


Herreje, vi blev klara vid 20.30. Det tog bara någon timme. En översyn i dagsljus kommer att krävas, elljus är inte helt bra arbetsljus.

Anledningen till att det blev bubblor?  Ja vi kan bara ha teorier och ska måla igen med förändringar. Om limfärgningen fungerar vid nästa målning, först då vill jag berätta mera. Återkommer i ämnet då vi målat igen.

Det är absolut enklast att måla i dagsljus  så det blir väl målning till helgen eftersom vi arbetar med annat dygnets dagsljustimmar.  Blir vi klara till jul tror ni? (Kolla i högermarginalen :-)

***

Fick veta igår att Mitt Universum har utsetts till Veckan bloggbloggvy. Kul tycker MrsUniversum som placerat sin blogg under Kultur.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Helgen som var

 1. Usch så trist när man verkligen bara vill bli klar och komma vidare. Hoppas det fungerar bättre nu nästa strykning.

  Gilla

 2. Trist när man lägger ner så mycket jobb och något blir fel. Limfärg borde ju funka på pappspänt. Har också funderat på det där med lim. Om man kan ha mer lim i. Ska bli intressant att se vad ni kom fram till, om vad som blev fel.
  Har målat stockar och brädor på sonens loft med limfärg och bra resultat, dock ej på papp.
  Vill skrapa och måla om brädtaket i kammaren men funderar över färg. Limfärg, matt linoljefärg eller äggoljetempera……….
  Lycka till med takarbetet!
  /Ankan

  Gilla

 3. Bra jobbat och spännande tycker jag med er vilja att behålla släkgravarna. Själv finns min släktsgravar utspridda på flera ställen men jag vill verkligen att de ska finnas kvar. de är en del av historien.

  Gilla

 4. Ankan – ja det är mentalt arbetsamt men i praktiken gick det bra att ta ner limfärgen. När vi väl kom till skott :-) Tidigare limfärgsmålning har gått väldigt bra – väggar och tak i ateljén samt murstock i köket. Limfärg är ju det traditionella på brädtak – du bloggar väl om vad du väljer och hur det går…

  Pia – kyrkogårdar är kontemplativa platser, jag gillar dem. Visst är det lite arbete med gravarna men inte så mycket att det stör. Hur vi kollektivt vårdar kyrkogårdarna visar kanske på vår människosyn?

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.