Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Nygammalt

5 kommentarer


Nu är det verkligen dags att visa att de gamla stolarna  blivit ekådrade och klara den länge.


Maria Målare stod för målningsarbetet. Maria har gjort så mycket fint och bra målningarbete åt oss så jag vill slå ett slag för hennes hantverkskunnande. Maria har oljelaserat köksluckorna och flammat dörrar i kök och farstu samt ekådrat ytterdörren. Hennes efternamn är Eriksson och hon nås på telefon 070-2017605. Eskilstuna är bas men uppdragen sträcker sig längre.

Två av stolarna hade bakben som långt tillbaka kortats av för att stå jämnt på det lutande golvet :-) Nu står de rakryggade vid köksbordet igen.

 Bilden länkad
Ni ser lutningen på den här bilden ovanför.


Stolen vid kortändan av bordet lindade jag med Halvans skosnören av läder för att färgen inte ska skavas bort mot bordsskivan. Det är ju inte alltid en vävd löpare med murriga höstfärger ligger på bordet.


Här står stolarna i väntan på transport till Maria Målare i början av året. Karmstolen står normalt i övervåningens kök och är tillverkad av David som bodde här en gång i tiden. Maria tog med sig den gamla pallen som förlaga till stolarnas kommande utseende.

De ljusmålade köksstolarna har fått samtliga ben förlängda av snickare Axelsson. De bakre benen förlängdes mer än de främre förstås. MrsUniversum tog flera närbilder på hur stolsbenen förlängts men de är borta med vinden.  Stolsbenen snedkapades och nya träbitar limmades på plats. Snedkapning gjordes för att anliggningsytan med lim skulle bli stor och klarar påfrestningen som blir då man sitter på stolarna.


Förlagan finns beskriven här.


Stolarna har tidigare varit ekådrade, under tvärslåarna målades inte vitt på 70-talet.


Köksgolvet lutar. Högpunkten finns vid väggen där stolarna står här på bilden och golvet lutar mot kamerakvinnan. Vi har behållit golvlutningen vilken är som mest 11 cm.  Jorå!  Om vi hade bestämt att göra golvet horisontellt hade vi lika gärna kunnat bygga oss ett nytt hus.  Och det ville vi ju inte.

Vi är glada över våra nygamla köksstolar.

 

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 thoughts on “Nygammalt

 1. Vilka underbara stolar det blev…))) gillade den ådringsmålningen…. har själv fått några pinnstolar som pimpats… kanske får de ny färg te våren…. hoppas hösten har varit fin i Universumet…… här kikar solen fram idag o ger lite nytt hopp om livet… kram Annika

  Gilla

 2. Fina de blev!
  Kul att de varit anpassade till lutande golv…

  Gilla

 3. Och de kom verkligen till sin rätt i Ert kök! Kulörbyten är spännande. Snitsigt med skosnörena, det var en kul idé. Lite spännande att fundera på de avkortade stolsbenen. Paret kan aldrig ha suttit mitt emot varandra. De satt på sina bestämda platser med fri uppsikt över köket (Kraftpositionen enligt ”Feng Shui”… har ju gått kurs:)… Trevlig helg från Värmländska Mitt Egnahem

  Gilla

 4. Stolarna blev verkligen fina. Det är fantastiskt vad man kan göra med färg. Jag älskar verkligen färg och de möjligheter som den ger oss. Gillar också den gröna mattan som skymtar fram på en av bilderna.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s