Lieorvet

Det i augusti inköpta lieorvet är halvoljat. Orvet är norsktillverkat. Numera finns ingen industriell tillverkning av orv här i landet. Ordet orv förekommer väl mest i korsord, inte i verkligheten  ;-) Se vilken skön form överarmsorvet från Hamre A S har:

Klicka på bilden så ser du det svårfotograferade orvet i sin helhet.

Under vintern ska detta orv målas med linoljefärg. Jag tror det får bli ljusblått precis som ett par av mormors räfshuvuden. Den ljusaste av de  blå tonerna på bilden nedanför blir nog bra som förebild. Linoljefärgen blandar jag själv till med torrpigment. Ska bli kul!

Igelfors bruk på gränsen mellan Södermanland och Östergötland var ett av 20 bruk som tillverkade liar av många olika modeller vid förra sekelskiftet. Tillverkningen av lieblad vid Igelfors bruk lades ner 1972.


Så här dramatisk var himmelsutsikten från mitt Universum samtidigt som jag halvoljade och därefter fotograferade lieorvet.

.

6 reaktioner till “Lieorvet

  1. Jag har gjort ett orv hittills och svor på, när jag var klar med det, att det aldrig skulle ske igen. Men nu drar det allt lite i fingrarna efter ett nytt (det jag gjorde blev ändå bättre än den gamla stållie som går varm här hemma, främst på grund av att min egentillverkade faktiskt är tillräckligt lång för mig) eftersom jag har vissa förbättringsidéer från min allra första modell. Dags att ta tag i det nu så här på höstkanten?

    Gilla

    1. Om man kan snickra sitt eget lieorv som fungerar helt efter de egna kroppen är ju bara bäst. Jag önskar dig lycka till, Sofia landskapsvårdare! Hösten är perfekt för sådana arbeten – så gjorde man en gång i tiden då man följde årstiderna och dagsljuset :-)

      Gilla

  2. Vilken form orvet har! Annars jätte intressant när du skriver lite historia med – riktigt riktigt bra! Jag drömmer om ett litet museum i våran gammal sedesmagasin som handlar just om gamlaverktyg – inriktning med kvinnor för.

    Nu är det hur mycket som hellst att hinna med både ute och inne, innan cafe dörrarna öppnas på sommaren – men man kanske skulle hinna med en liten utställning för att börja med.

    Kram!

    Gilla

    1. Hejsan! Alla yttringar som visar på stolthet och glädje inför tidigare generationers levnad, tycker jag om. Så kör hårt med ett privat museum att själv titta på och visa besökare.

      Gilla

  3. Igelfors bruk lades inte ner 1972. Det bankar och slår än idag från smedjorna i bruket.

    Gilla

    1. Hasse, härligt att bruket lever fortfarande. Men på Julita lantbruksmuseum läste jag i somras på permanentutställningen om jordbrukets utveckling att bruket i Igelfors lades ner just 1972. Faktafel i utställningstexten alltså. Kanske upphörde liesmidet detta år?
      Tack för påpekande kommentar!
      http://www.igelfors.se/

      Gilla

Kommentarer är stängda.