Tio år

Våran allra bästa katt har nu varit Universumets obestridda råttjägardrottning i tio år. 10 år! Jodå.

En kattunge på upptäcktsfärd i sitt nya hem.


Här är Basse på en skannad dia från sen oktober 2002. Hon kom till oss på höstdagjämningen och jag som hade tänkt ha en hel sommar att skola in en liten kattunge. Men grannbonden som jag tingat en kattunge hos, ringde inte förrän på höstdagjämningen, samma dag som lagårdskatten kommit fram med sin kull ungar. Och vi hade att bestämma oss på studs! När vi kom dit överlämnade Anna, dottern på bondgården, ett grått nystan i min famn och sa att den här är snällast. En rädd liten katt som för första dagen träffade människor och för första gången var utan sin mammas närhet. Hon kissade en lite våt fläck på min tröja, skrämd av allt det nya. Vi sa ”vi prövar” och de andra ungarna gick så döden till mötes. Att Halvan är allergisk, osäkert mot vad, var en farhåga. Det har gått bra utom några gånger då röda ögon och snuva slagit till rejält. Särskilt i bilen på långresor. Numera får Basse vara i bur under resor till andra jaktmarker vilket hon verkar förnöjd med. På så sätt flyger inte katthår runt i bilkupén.


På höstdagjämningen firades hon med en tårta på sängen. En burk tonfisk i vatten toppad med makrill i tomatsås och en klick naturell yoghurt. I hörnen av skålen ligger Lönnebergaskinka skuren i bitar. Så mycket gott på en gång är hon inte bortskämd med :-)

Basse är en förkortning av Bastet, den egyptiska kattgudinnan. Basse är Universumets kattgudinna, råttfångare numero uno  ;-)

.

5 reaktioner till “Tio år

  1. Vilken fin tårta råttfångaren fick! Jag är också allergisk mot katter på så sätt att det går bra så länge jag inte klappar dem eller sitter bland för mycket katthår. De får inte komma upp i ansiktet. Ämnena från katthåren alltså. Klappar jag tex en kattunge (vilket inte går att låta bli att göra om man träffar en) så går det också bra, bara jag tvättar händerna direkt efteråt. Men petar jag mig i ansiktet utan att ha tvättat händerna blir det snuva och svullna ögon. Det är härligt med djur!

    Gilla

    1. Ja, det är härligt med djur. Vi har haft besök av skogens konungar som käkat från äppelträden två kvällar/morgnar nu. Mäktigt!
      Tur att du kan umgås med hundar!

      Gilla

  2. Länge leve råttjägarinnan! Säkert en lycklig katt som både får värme omvårdnad, godsaker och en möjlighet att jaga utomhus.
    Där vi bor på riktigt har vi visserligen stor trädgård men två kraftigt trafikerade vägar. Förra katten gick en tragisk död till mötes. Så Sigge och Saga får nöja sig med balkongen och en timmes promenad i koppel varje eftermidag det inte regnar.

    Gilla

    1. Ja Basse har det bra. Möjligtvis saknar hon här konstanta kattliga vänner. Katterna omkring betraktar hon som inkräktare i sitt revir.

      Gilla

Kommentarer är stängda.