Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Herrnhutistisk arkitektur

8 kommentarer

Den danska herrnhutismens centrum är den strikt planlagda 1700-talsstaden Christiansfeld på syd-Jylland. Att komma dit var en mycket stor upplevelse som jag inte alls var förberedd på. MrsUniversum blev mycket tagen av det hon såg.

Jag är sedan länge, liksom många andra arkitekter, mycket förtjust i shakersektens arkitektur och inredningar i USA, en träbyggnadstradition. Nu har jag sett en skandinavisk arkitektur med samma känsla – den herrnhutistiska rörelsens ideal med konstruktioner murade av tegel. Christiansfeld är fullt av gula tegelfasader.

De flesta fotografierna blev ”skit”. De enda som blev någorlunda var trappbilder som jag tog i  ”Systrarna hus”/ ”Søstrehuset”,  som tömts inför kommande restaurering. En sådan skönhet med patina:

Om herrnhutismen kan man läsa något mera här. Att beskriva denna kristna rörelse här tar det hela för långt men greve Zinzendorf i Sachsen blev 1722 deras beskyddare och därifrån utvandrade man senare till många länder. Arkitekturen följer den mall som man återfinner i danska Christiansfeld. Brödramenigheten är en annan benämning för herrnhutarnas församling.

Det här är en bild av kyrkorummet, långsträckt på tvären tvärt de kyrkor jag är van vid. En stillsam upplevelse, få men sparsmakade möbler och ljuskronor med stearinljus. Jag blev helt betagen av skönheten, äktheten och lugnet här. Fotot är taget av Jørgen Toft Jessen och skannat ur boken Christiansfeld. Livet og husene. Observera rummets spännvidd, inte en pelare så långt ögat når. Att komma upp på vinden och se den upphängda träkonstruktionen är en upplevelse för sig.

En av mina favoritmålare, dansken Vilhelm Hammershøi, fångar samma känsla i sina målningar av med avskalade interiörer som ges liv av ljusinfall. Se bara de två målningarna här nedanför:

Vilhelm Hammershøi (1864-1916), Interior in Strandgade, Sunlight on the Floor, 1901. KMS3696 (länkad bild)

Dust motes dancing in the sunbeams (1900) by Vilhelm Hammershøi (länkad bild)

Danmark äger!

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

8 tankar om “Herrnhutistisk arkitektur

 1. Wow. Hade aldrig hört talas om det här! Vi är också beundrare av skakerstilen och försöker följa de principerna i husrenoveringen/-restaureringen utan att komma för långt ifrån husets originalskick. Nu förstår jag att det är nästan ett måste att besöka Christiansfeld!

  Gilla

 2. Skulle man någon gång få möjlighet att kika in i himmelriket, käns det väl inte helt osannolikt att det skulle se ut ungefär som på dessa bilder. Stairway to heaven med andra ord.

  Gilla

  • Stairway to heaven, haha… jag gick nerför så då då blir det stairway from heaven. Lika stämningsfullt vilket som :-)

   Å nu antog jag att himlen finns uppåt.

   Gilla

 3. Mycket interessant med din sammenkædning af Skakerstilen og Herrnhutterne i Christiansfeld, og sågar også Vilhelm Hammershøi. Det er herligt, når fagfolk giver deres bidrag og vinkler på ting, som de ser og oplever. Og smukke fotos endnu engang. Tak for dem!
  PS. På øen Fyn, hvor jeg bor, har vi en maler, som hedder Frank Hammershøj. Ham kan du måske være interesseret i at besøge, hvis du kommer til Danmark igen. (Det lyder jo som om, du vil opleve Christiansfeld en anden gang :-)
  – husk i så fald at købe honning-kager dér. Dem er de kendt for i Christiansfeld…)

  Gilla

 4. Vilken skönhet! Måste vara roligt att dessutom kunna uppskatta själva byggnadskonsten. Jag tycker också mycket om enkelheten och ljuset i Vilhelm Hammershøis målningar.

  Gilla

  • Javisst Marie, men var och en kan ju uppleva byggnadskonst. Med hela kroppen om man går in i ett rum. Arkitekturen, byggnadskonsten, påverkar oss mer än vi kan tro.

   Gilla