Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Fönsterbeslag

8 kommentarer

Det här är ett vanlig typ av fönsterbeslag i äldre byggnader i Danmark. Det finns i fler material än mässing.

Beslaget justeras på ett enkelt sätt genom att skruva ”vingmuttern”.  Då undviker man springor som kan vara dragiga energitjuvar. När beslaget monteras slår man även in järn i vardera bågen vilket vridbeslaget sedan tar spjärn mot. Sådana här monterades ursprungligen på ytterbågarna om jag förstått det hela rätt.

På bilden ovan sitter beslaget på ett nytt innanfönster. För att fungera måste en mittpost finnas och fönstren vara inåtgående.

Sådana innanfönster har inte vi. Hos oss möts bågarna i en fals som en koppelskruv är skruvad igenom och håller bågarna till mittposten. På så sätt går det inte att öppna innanfönstren på ett enkelt sätt.

Jag älskar olikheterna och de lokala och regionala skillnaderna som finns i äldre byggeri.

.

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

8 tankar om “Fönsterbeslag

 1. Kære MrsUniversum, jeg tror du har misforstået. Jeg mener aldrig at have set disse ‘danske’ beslag på yderrammen (ytterbågen). (Jeg prøver at undersøge sagen lidt nærmere hos et par danske ‘eksperter’, for at være helt sikker. Du/I hører fra mig).
  Jeg er enig i, at det er særdeles interessant at iagttage nationale (og undertiden endog blot regionale eller lokale) forskelle (=skilnader) på sådanne forskellige materialevalg. Vi byttede for mange år siden huse med nogle hollændere. De var på deres semester her i landet rundt i danske byggemarkeder for at købe vinduesbeslag til nye vinduer, som manden selv lavede til deres eget hus i Holland. Året efter så vi så de fine nye hollandske vinduer med danske vinduesbeslag. Trevligt… :-)

  Gilla

 2. Byggfabriken har ju något som har samma princip
  Vervel dubbel
  Art. nr: 535-105
  Den har i varje fall använts i skåne på inåtgående källarfönster, har för mig jag har sett den även i uthus

  Gilla

 3. Måske har jeg lidt vanskeligheder med det svenske sprog? Misforstår jeg mon begrebet ”ytte fönsterbåger”? (Jeg oversætter det til dansk: ”vinduesrammer på ydersiden” (altså på vinduets udvendige side – ikke den indendørs side)

  Gilla

 4. Hans, du har rätt. Något liknande är det. Själv har jag inte sett sådana där beslag i Mälardalen eller den del av norra Sverige som jag känner till.

  Jörgen – begreppsförvirring kan verkligen uppstå då man talar fönster :-) Yttre fönsterbågar är motsatsen till inre fönsterbågar. Både yttre och inre bågar har en utsida (vinduets udvendige side) och en insida (indendørs side). Beslagen jag har sett sitter på insidan av ytterbågen (innerbåge saknades) alternativt på insidan av nya inre fönsterbågar.

  Gilla

 5. ”Så blev dén ged barberet”, som vi siger hér, når noget faldt på plads…

  Gilla

 6. Jag bor i en gammal skola med innerfönster liknande de på bilden. När vi tog över och fram till nu har de stängts med en stor bricka med skruv i mitten vilket är ganska fult. Det här skulle kunna vara en bra lösning att få en snyggare stängning och slippa skruvdragaren vid fönsterputsning. Vingmuttern är ju dessutom en smart lösning här. Har du någon aning om var man kan få tag i dessa beslag? Vanliga vervel-beslag är ju vanligare och lättare att hitta. Vår skola är byggd 1903 och det finns behov för 24 beslag i skolsalen.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.