Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Stenfoten

4 kommentarer

Syllen till resvirket/restimret är upplagd på en rejäl grund av huggen natursten.

Fogarna har på 1970-talet ”förbättrats” med betongbruk, starkt KC-bruk (kalkcementbruk). Det tar vi förstås bort nu då det ligger upp mot syllen av trä.

Även de lodräta fogarna rensas från det starka fogbruket. Här ska vi använda kalkbruk av något slag. men det väntar vi med till våren då klimatet lämpar sig bättre för den typen av byggmaterial. Förr var ju byggnadsarbetena säsongsbetonade på grund av de byggmaterial man använde. Nu brukar man bygga året om – då är det betong som gäller som fogmaterial och det vill vi ju inte ha :-)

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Stenfoten

 1. Precis samma jobb som vi har roat oss med i sommar, fast en tjock pågjutning över hela grunden :( – men det blir fint och känns bra när det är klart!

  Gilla

 2. Har ni funderat på att göra ert eget kalkbruk? Bränna kalksten eller musslelskal? Eller är det bara jag som tror att folk har tid bara för att dom bor på landet? (^-^;)

  Gilla

 3. Nej Tokyobling, det funderar vi inte på eftersom det är omständigt. Jag har varit med om kalkbränning, som tar flera dagar i anspråk. Det kräver kunskap. Vi saknar kalkugn, vi saknar kalkbrott där sen kan tas. Men vi kommer att blanda /piska/ dock bruket själva med släckt kalk, sand och vatten. Jag hoppas Halvan inte övertalar oss att köpa en färdigblandad säck :-)

  Förr fanns många små kalkugnar och än idag står några få kvar som kulturminnen. Resterna av desto fler finns kvar. I Sörmland inventerade jag alla kalkugnar för många år sedan på lst uppdrag. Idag finns det några olika ställen i landet där kalk bränns i små mängder. På Gotland förstås, i Gustafsberg och Borgholm bränns små mängder naturligt hydraulisk kalk. Den öländska har jag använt i byggnadsvårdsprojekt. Dansk kulekalk användes i år i ett projekt jag ritat och gjort byggbeskrivning till.
  Än vet vi inte vilket kalkbruk vi kommer att nyttja till vår grund framåt försommaren :-)

  Hur man staplar, bränner och släcker kalk finns ett bra kompendium med illustrationer om som getts ut av Riksantikvarieämbetet. Den behandlar kalkbränning i Hejnum, Gotland.

  Hur man gör i Japan vore intressant att veta. Används musselskal?

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.