Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Kniven i högsta hugg

7 kommentarer

Nu visar jag ännu ett föremål som finns här på gården. Ser riktigt otäckt ut men är menat som ett snällt hjälpmedel att användas på hösten. Det har använts företrädesvis av män.

I högsta hugg kan det se ut så här. Det är dock inte anpassat till MrsUniversums handled utan är lite väl stort och halkar omkring. Jag har inte ändrat remmarna utan de är inställda efter David som nog var den siste som använde den här prylen. Och man ska inte nödvändigtvis hålla som jag gör på bilden – med det här hjälpmedlet är båda händerna fria att nyttjas till annat och kniven används bara till ett mycket specifikt moment i processen.

När det här sitter som det ska kan man använda båda händerna till något speciellt som har med säd att göra. I ett av momenten används den lilla kniven.

Metall och läder består detta märkliga ting av.  Halvan har sett det i användning som barn och ung, så han kunde berätta för mej vad det är vi har i vår ägo. Vet ni vad grejen är för något? Är det någon som vet vad det heter blir det pluspoäng :-) för vi har inte något namn på föremålet.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

7 tankar om “Kniven i högsta hugg

 1. Jag vet inte säkert men tror att man använder den när man skär sönder banden som håller ihop sädeskärvarna (eller nekarna som man säger här) när man ska tröska.

  Gilla

 2. Ja jag skulle också gissa på att man skär upp av banden på kärvarna eller balarna till djuren. Nåt namn vet jag inte och jag har aldrig sett nån innan men det är så roligt att se sånt här.

  Gilla

 3. Kniven används till att skära upp nekar (sädeskärvar) med innan säden matas in i den staionära tröskan.
  Har sett den användas men vet ej namnet på kniven

  Gilla

 4. Hnderna ska vara fria till att mata in säden i tröskans inmatning

  Gilla

 5. Vad kunniga ni är. Så roligt med er som läsare!

  Gilla

 6. Matarkviv heter den och jag har använt en sådan, har varit på jakt efter en sådan länge.

  Gillad av 2 personer