Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Röd dimma

6 kommentarer

I söndags tog vi tag i något vi tänkt på i något år så där. Inget jätteviktigt men rätt ok att bocka av på att-göra-listan :-)

Det nyaste uthuset har panel utan läkt över springorna. Där inne är det svårt att komma åt med pensel. Ingen av oss hade möjlighet att måla panelbrädorna innan de spikades på plats av byggfirman vi anlitat. Så efter fasadmålningen lyste springorna trävita i visst ljus. Dessutom hade jag grundat fasaden med både ljusröd och röd Falu rödfärg – det var 2010 :-)

För något år sedan inhandlades en färgspruta av enkel modell på Jula, en som ska anslutas till ett tryckluftskompressor.

Här syns anordningen innan den fylldes med rödfärg och arbetet sattes igång. Vi använde färdigblandad Falu rödfärg ( ljusröd) och spädde ut den med lite vatten. Totalt blev det ungefär 1,5 liter vatten till 10 kg färg.
Fönster, dörr och sockel täcktes med plast.

Sen var det bara att spruta i springorna. Lätt som en plätt.

Längst bort mot dasset står kompressorn som är den ombyggda mjölkmaskinen från 1950- eller 60-talet, den som David aldrig kom överens med utan föredrog handmjölkning livet ut.

Upp mot takfoten var det lite besvärligt att komma åt då behållaren tog i, men färgen kom ändå på plats med lite vilja.

Efter färgsprutandet kom MrsUniversum med penseln och smetade ut slamfärgen jämnt och snyggt. Det här var mycket lättare än att ha hink och borste i näven eller hängande på stegen.  Så har jag målat många, många kvadratmeter i mitt liv – senast ett annat uthus någon annanstans nu i somras. Jag älskar röd slamfärg! Här en bild från första strykningen:

♥ ♥

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 thoughts on “Röd dimma

 1. Verkar som en väldigt smidig lösning, har inte sett den typen av spruta förr. Är den bra, lätt att rengöra och kommer den mesta av färgen på materialet som ska ha färg eller vid sidan om istället?

  Gilla

 2. Ja vi tycker att den är bra. Tas isär i två delar, behållare och sprutmunstycke som rengörs i vatten. Strålen kan regleras i omfång. Hängrännorna klarade sig från stänk, allt annat var täckt.
  En spruta med behållare att bära på ryggen var alternativet men vi valde denna då kompressor finns sedan tidigare. Om den skulle passa för slamfärg var vi inte helt säkra på men det gick utmärkt!
  Vi köpte denna på Jula för en liten penning men den är borttagen ur sortimentet nu. Googlar och ser att den finns här: http://www.nagyformatumu.hu/en/habvago/voylet-fr-300-hopper-spray-gun

  Gilla

 3. Ja den är fantastiskt vacker den ljusa rödfärgen! Har varit skeptisk när det handlar om att spruta på färgen men du verkar ju ha hunnit med att stryka ut färgen innan den satt sig :). Var du tvungen att vara väldigt rapp?

  Gilla

 4. Älfgärdet, för två år sedan penselströk jag uthuset. Då kom jag inte åt hela djupet in i de smala springorna. Nu, två år senare, sprutade halvan i springorna (och på sidan om dem). Jag gick direkt efteråt och strök ut färgen med pensel. Det var inget problem att hinna innan slamfärgen torkade. Vi tog 5-7 panelbrädors bredd åt gången.
  Jag är också skeptisk till sprutmålning av stora ekonomibyggnader där ingen penselstrykning görs efteråt. Bearbetningen gör att färgen sitter bättre (tror jag men har inte sett någon vetenskaplig undersökning av detta).

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.