Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

För varma sommardagar

Lämna en kommentar

Den här issaxen kom till användning då Mälarisen sågats upp till stora block som skulle tas hem till gården. Där staplades blocken på varandra i en stack med halm över och höll sig frusen långt in på sommaren. Kanske räckte den till och med rötmånaden ut, till den 22, 23 eller 24 augusti. Is behövdes för att kyla mjölken.  Mjölkrummet, eller mjölkkammaren,  har en djup vit porslinsho och golvbrunn. Om isen användes till något annat vet vi inte. Knappast till groggen. Inte heller togs is in i huset till något tidig variant av kylskåp. Sådant kunde finnas i högreståndsmiljöer men inte på en enkel sörmländsk bondgård.

Issaxen är tung i sig. Med grepp om ett stort isblock skulle inte jag orka lyfta bördan. Isblocken fördes hem med hjälp av häst. Det var inte så  lång tripp då gården ligger nära sjön. Här på gården vet vi med stor säkerhet att isstacken fanns bredvid ”lägret”, vagnslidret med vedbod intill tvättstugan. Alltså vid vårt nya uthusbygge.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.