Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Tussar och paket

6 kommentarer

Sommarsverige är fyllt av vita molntussar och vita plastpaket med ensilage.

Den late bondens lada… som min mamma brukade säga :-)

Jag såg dokumentären Mandelblom, kattfot och blå viol från 2010 i söndagskväll. Där förstod jag sambandet mellan insekter, fröer och inplastning. En bra film som finns på svtPlay till den 5 eller 6 juli. Passa på om du inte sett den. Länk finns HÄR.

Flera av blommorna i Evert Taubes älskade visa ”Sjösala vals” är inte längre någon självklar del av den svenska sommaren. Den betade ängsmarken – ett gammalt svenskt kulturlandskap – håller på att försvinna. Filmen av Anette Lykke Lundberg, handlar om vår hotade biologiska mångfald.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Tussar och paket

 1. Den är bra, den! Vi fick äran att vara med på premiärvisningen av den på biografen i Mariestad förra sommaren, strax innan sommarlovet. Det är ju så oändligt viktigt det där med den biologiska mångfalden, men mångar missar sambandet mellan betande djur, slåtter, kärlväxter, insekter, fåglar och fiskar. Förstörs en del i ett ekosystem kan det övriga systemet inte fungera korrekt, vilket i sin tur äventyrar andra ekosystem, beroende av detta ekosystem. Rörigt, och en smula överväldigande när man förstår helheten, och ack så viktigt.

  Jättebra att du uppmärksammar den, det är den värd!

  Gilla

  • Ja filmen är bra. Långsam, lärande, eftertänksam. Vilken fröjd att få vara med på premiärvisningen – säkert med många likasinnade i samma lokal. Finemang Sofia!

   Gilla

 2. Tack för tipset, den filmen måste jag se ikväll.

  Gilla

 3. Ajdå, tyvärr missade jag filmen! Roligt att det finns entusiaster fortfarande som slår med lie och hässjar hö på gammalt vis. Numera fínns det kurser genom Länsstyrelsen i slåtter på gammalt vis också. Detta sätt passar ju bra om man har ett litet självhushåll med en liten mängd hö som ska slås till djuren. Men ska man försörja sig på jordbruk och producera mat åt andra är inplastning enda vedertagna och lönsamma vägen numera tyvärr. Vilket kommer av att maten är för billig. Vilket är en helt annan diskussion kanske….
  Mycket tankar rör sig i huvudet då slåtter och inplastning är högst verkligt för oss numera. Men håller med om att ”utvecklingen” och ”effektiviseringen” av jordbruket är tråkig…

  Gilla

  • För den biologiska mångfaldens skull är det viktigt att det finns markytor som slås med skärande verktyg. Jag har själv en jordbruksfastighet i norra Sverige men arrenderar ut all jordbruksmark utom en yta som vi även där slår med lie. Det känns viktigt för mej att fortsätta mina föräldrars id. För övrigt kan man bala höet istället för att göra ensilage i plast. Det gillar hästar bättre och ger mer inkomst till den som säljer av höet. Men det kräver hand med vädergudarna emellanåt. Döda gnagare och andra djur som följer med i inplastningen förstör hela innehållet. Att återgå till hässjning är inget alternativ för ett nutida stort jordbruk. Men det är väldigt bra att kunna och förstå hur höet beter sig under torkning. Jag har det i mej sedan barnsben men är inte romantiker för den skull, tror jag ;-)

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.