Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Klippt och skuret

16 kommentarer

Kommer i ihåg att vi beskar den här almens krona i höstas? Bilden ovanför är alldeles nytagen.
Drängkammaren skymtar till vänster, tvättstugans dörr mellan fönstren och nytt uthus t.v.

Så här såg det ut innan vi började hamla. Trädkronan börjar bli så stor så grenarna tar i taken och den skuggar kryddlandet långt över middagstid. Det är viktigt att påpeka att almen varit hamlad och hårt beskuren under tidigare år.

Hamlingen blev lyckad och så här såg almen ut i våras. Livgrenarna har löv  och tussar har även kommit ut direkt från stammen. Då man ser att trädet skjuter skott från andra ställen än livgrenarna kan dessa skäras bort.

Det kommer ut skott både här och där på stammen. De som inte sitter uppe på ”knutorna” ska hållas kort och det räcker att ta bort dem en gång så hålls de tillbaka till nästa år. Jag hade handskar och ryckte bort dem, sekatör behövs inte då de är små.

För några veckor sedan tog jag bort livgrenarna och då såg det ut så här i närbild.

Almen har en busig tät ”frisyr”.  Nu skuggar den inte kryddlandet så mycket och den är inte för stor för gårdstunet. Lägger ni märke till en grå ”sky” nedanför trädkronan så är det ett hönsnät vi virat runt stammen för att förhindra våran katt att klättra upp på taket och äta upp sädesärlornas, pilfinkarnas och tornseglarnas ungar :-)

Sådärja. Den kommer att ha växt till sig ordentligt bara under denna sommar. Nästa år blir det nog till att hamla igen. Tänk så mycket goda kvistar det skulle bli till getterna om vi hade dem över vintern också. Som läget är nu lades de på brännhögen och gick upp i rök.

Fick reda på i en kommentar att Mitt Universum blev utnämnd till månadens blogg i Gård & Torp. Jättekul! Posten har inte kommit hit än, så jag har inte själv läst senaste numret. ALLA gamla och nya läsare här på bloggen önskas GLAD MIDSOMMAR!

Här på gården ska firas midsommar – det har fejats och nu ska lagas mat, dukas och pyntas på magasinet.  Återkommer om jag får några bra foton av det hela. PS. Björkveden hann precis staplas in i vedboden till helgen :-)

.

.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

16 tankar om “Klippt och skuret

 1. Det är du faktiskt värd, tycker jag! :) Grattis!
  Fler borde blogga om byggnads- och landskapsvård. Kram S.

  Gilla

 2. Hamlade träd blir mer och mer sällsynta. Synd för det ger en chans att ha kvar stora gamla träd även när de kanske är för stora.

  Gilla

  • Javisst Hans, det kan vara ett bra sätt att behålla ett vårdträd t ex som vuxit sig lite väl stort. Hamlade träd lär också bli gamla. Men man kan inte hamla vilka träd som helst har jag läst mig till.

   Gilla

 3. For mig ar hamlade trad det vackraste som finns pa den svenska landsbygden. Hamlade trad ar som en levande dikt, en dikt som visar pa bydgen manniskors…

  Karlek till sin omgivning, arbetskraft (vi star hellre pa stege och hamlar an slotittar pa dumburken), djurhallning (for djuren alskar de ekonomiska och ekologiska resterna av en lyckad hamling), kontinuitet och tradition (hamling maste goras regelbundet, och resultatet blir bara battre och battre, trad som hamlats i flera hundra ar landsbygdens absoluta parlor), sjalvhushallning (man tager vad man haver och inget mer), visdom (man skattar inte sin jord och sina trad mer an vad de tal att beskattas)…

  Kort sagt, om jag inte vore so urusel att uttrycka mig pa Svenska (eller vilket sprak som helst for den delen) skulle jag skriva en lang lyrisk dikt om hamlingens skonhet!

  Det ar sa att till och med jag kan bli tagen av hemlangtan ibland… men fa saker triggar sa val som hamling!

  Ursakta mitt ostrukturerade inlagg…

  Gilla

 4. Fint og fortjent at du er ”Månedens blog” i Gård og Torp!
  Sig mig: er det et ansigt, som en kunstnerisk sjæl har skåret ind i træet lige under kronen? (Ansigtet ses tydeligst på foto nr. 4)

  Gilla

 5. Vilket bra resultat!! Glad midsommar på dig med :)

  Gilla

 6. En blogg helt i min smak. Hittade den tack vare gård&torp-utmärkelsen. Här kommer jag att titta in nu och då.

  Gilla

 7. Ja men se där! Jag har undrat om det inte vore på tiden att mittuniversum blev månadens blogg, och då köper jag inte ens gård och torp speciellt ofta!

  Gilla

 8. Hej & tack för snälla kommentarerna!

  Gilla

 9. Gratulerar till utmärkelsen Månadens blogg. Väl förtjänt! Har undrat när Mitt Universum skulle dyka upp. Gård&Torp kan inte kalla sig byggnadsvårdstidning om de inte känner till ditt arbete. :-)

  Gilla

 10. Ett lite försenat jättegrattis från mig också! Och som alla andra anser jag det välförtjänt! Hurra!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.