Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Bra till vaddå?

8 kommentarer

Vet någon vad detta skärande redskap har använts till? Det har varit i bruk här på gården för länge sedan förstår vi, då vi äntligen efter flera år tror oss ha listat ut vilket användningsområdet måste ha varit.

Skaftet är kort och skäran ser ut som ett omvänt lieblad. Eggen är nedåtvänd , ryggen är riktad uppåt. Tvärs emot ett lieblads placering i förhållande till orvet alltså. Så något att skära säd med är det alltså knappast. Det här bladet har gått sönder någon gång och blivit lagat genom lödning. Skaftet är täljt till för hand.

Ett sån´t här redskap har inte varit vanligt i hela landet. Det tillhör regioner med … nej jag ska inte säga mer just nu annat än att det inte använts i norra delen av landet. Om vi förstått redskapets användningsområde rätt. Någon hjälp av äldre med minnen av hur det använts har vi inte haft. Det vore intressant att få bekräftat att vi tolkat användningsområdet rätt.  Kanske vet någon som läser detta vad det är?

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

8 tankar om “Bra till vaddå?

 1. Spräckjärn? Men den rundade nacken förbryllar …

  Gilla

 2. Kære MrsUniversum, mit gæt er, at redskabet har været brugt til at hakke roetoppe af med (”Roe” = eng.: ”Beet” / ”turnip”). Roetoppene er ganske sprøde og lader sig let hakke over…

  Det ER et gæt. Jeg mener ikke at have set et sådant redskab før…

  Gilla

 3. Liknar en ”shingle froe” som jankarna kallar dom. Har sett liknande har i Japan ocksa men inget med ett sa krokt blad… men det torde ju vara nagot med odling hellre an hantverk… nagot med lin?

  Gilla

 4. Kan det ha med halmtak att göra? Annars måste det vara lill någon slags skörd
  Det är inte tillräckligt grovt för att vara till trä.

  Gilla

 5. Skära vasstak jämna?

  Gilla

 6. verktyget man använder för att skära halmtag jämna brukar vara tandade och ha en egg som ligger ”sidleds” (och just i stunden minns jag inte vad de kallas.)

  Ser ut som ett bräckjärn till för att göra tunnor (dvs. lätt runda ”plankor” på samma sätt som man använder raka bräckjärn.

  Gilla

  • Ett verktyg för laggkärlstillverkning menar du? Vad ska jag tro? Späntknivar för att spänta stickor eller takspån är mycket kraftigare material i än det här skärande verktyget. Laggar är ju helt raka men böjs över en stomme som gör tunnan/kärket utbuktande i mitten. Jag har svårt att tro att verktyget i inlägget är till för trämaterial :-)

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.