Har ni varit på pinnstolsmuséet i Nässjö som drivs av Föreningen Pinnstolen? Det är ett av många trevliga arbetslivsmuseer här i landet. Stöd dem, besök dem.
Edit: Efter 2015 finns endast en hemsida tillgänglig. Föreningen Pinnstolen och dess museum lades ner 2015. Stolarna förvaras därefter inlastade huller om buller, i ett dammigt förråd i kommunens ägo. Så förvaltas ett kulturarv av Nässjö kommun.
Tillverkningen av stolar upphörde på Stolfabriken i Nässjö så sent som 1992. Nu finns det mesta i pinnstolsväg utställt där. Här nedan ett litet urval.
Vilstol Balett 601 A här ovanför. Kanske är min allra bästa gungstol också tillverkad på Stolfabriken i Nässjö??? Jag hittar ingen märkning.
De engelska Windsorstolarna från 1600-talet var utgångspunkten för pinnstolarna. Efter framgångar i Amerika kom pinnstolarna hit till Sverige i mitten av 1800-talet. Vid förra sekelskiftet och senare var de ur modet, de ansågs lantliga, inte världsvana och tjusiga.
Men – så dök de upp på 40-talet utan svarvade former i Carl Malmstens Lilla Åland. Och så 70-talets robusta furustolar, med svarvade detaljer och gärna brun- eller grönbetsade.
Nu är visst pinnstolen tillbaka igen:
Mats Theselius variant på pinnstol och Norrgavels pinnstol.
.
.
01/05/2012 kl. 22:19
Trevligt/roligt, som du hele tiden finder roliga ämner. Nu ”pinnstolar”. Fine eksempler!! (men de moderne stabelstole fylder ikke så meget (mycket), når de ikke er i brug. De kan stables (f.eks. 4 styck oven på hinanden), hvilket kan være ganske praktisk…
Men JA, vi har også gamle ‘pinnstolar’ her på gården: arvestykker fra bl.a. min farmor, og fra Ingrids forældre, som vi ikke nænner at skille os af med…
GillaGilla
02/05/2012 kl. 09:56
Visst är det bra att det finns olika typer av stolskonstruktioner, Jörgen. Pinnstolar passar bra på ett visst ställe, Arne Jacobsens stapelbra Myran-stolar på ett annat. Tolvslåstolar på ett annat, Gio Ponti´s Superleggera på ett annat. Man kan nog säga att jag älskar stolar :-)
GillaGilla