Dukrullar

Det är tillfredsställande att ha ett vackert linneskåp – både själva möbeln, innehållet samt det som dukarna rullas upp på.

Jag har några dukrullar i min ägo. Den roströda dukrullen gjorde någon som hette Brita år 1949. Den har jag köpt på loppmarknad i Vejbystrand.

Att vårda och bevara textilier innebär bra förvaring. Dukrullar ger en vacker och funktionell  förvaring, man slipper skarpa veck. Broderier rullas med rätsidan utåt. Två av de här fanns här i Universumet men dumt nog har jag inte antecknat eller markerat vilka, jag vet bara att det inte är de två med monogram. De andra två har jag också köpt.

Förr gjorde kvinnorna så här vackra dukrullar av hårt rullad styv kartong eller kraftigt papper. De här är lindade med silketrådar med eller utan broderade monogram och/eller årtal. Alla de jag visar här har virkade tutor i ändarna, med eller utan tofsar.

Man kan också klä pappersrullen med tunt vackert mönstrat tyg eller enfärgat linnetyg och binda ihop ändarna à la smällkaramell med ett vackert band. Många varianter finns.


Vill man göra egna kan man ta mercericerat bomullsgarn, lingarn eller secondhand konstsilke och rulla runt ett papprör. Kolla skåplängden eller djupet först :-)  Man gör ett tunt jack i båda ändarna av rullen där man fäster garnet efter att ha slagit en knut i änden, sen lindar man. Slutstumpen fäster man i skåran i andra änden förstås.

Jag har hittat en virkbeskrivning på en tuta som passar till en rulle på ungefär 30 mm diameter: lägg upp 7 luftmaskor och sammanfoga till en ring. Virka sedan 2 fasta maskor i varje maska =14 fm. Öka sedan till 21 fm på andra varvet. Öka sedan så att det passar tjockleken på pappröret. Tutorna får inte sitta för löst. Virka sedan 10-12 varv och avsluta med några smygmaskor. Smygsy fast tutorna :-)

.

Annons