Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Våga

5 kommentarer

Igår hade vi en trevlig Påskdag med flaggan i topp. Solen strålade nästan hela dagen trots att väderprognosen sagt annorlunda. Ocht ännu en ledig dag väntar idag: Annandag påsk :-)

Våran traditionsenliga plåthöna kom fram i påsk igen.

Och jag invigde mitt senaste textila inköp: Våga-dukar från Växbo lin. Vi passerade linneväveriet i onsdags. Dukarna är superfina och enkla tycker jag.  Det blev en svart-vit duk och en grön-vit löpare. Färkombinationerna som finns är nästan oändliga så valet är inte helt lätt. På bilden ovanför är ingen av dukarna tvättade.

Buketten består av gula och rödrosa köpetuplaner, torkade fröställningar ur rabatten, vinbärskvistar och några gröna köpeblad.

Det är kalas då Stig Lindbergs Colorado LA kommer fram. Svart mattallrik och limegrön förrättstallrik. Rosa linneservett och tvättad duk som vågat till sig.

Maten?
Vi hade knytkalas med några vänner och började med lax med fänkåls- och champinjonstuvning, ägghalvor med kaviar.
Renstek med sellerisallad, potatisgratäng, champinjonsås, apelsin- & lök- & olivsallad.
Savarin med droppar av amaretto, ovanpå detta hemgjord lemon curd och topping av kardemummayoghurt.
Kokkaffe med en kalorifylld mjuk chokladruta.

Jag tvättade den svartvita före dukningen och duken fick en vågad relief.  Dukarna passar så bra till vårt rustika kök med slagbord och allmogestolar. Och de behöver inte manglas om man inte absolut vill. Så här beskrivs Våga på hemsidan:

”Våga är en oslagbart lättskött hellinenduk med spännande struktur som varken kräver strykning eller mangling! Efter tvätt drar ytan ihop sig i små smala vågor och får mer färg. Tväta och plantorka på golv som tål fukt, eller häng så rakt som möjligt.

Duken blir längre om man sträcker den under torkningen. Veck efter förvaring avlägsnas genom att spraya försiktigt på dem med vatten och forma till med fingrarna. Mangla eller stryk om en slät och/eller längre duk önskas.”

Topp!

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Våga

 1. Vilken inbjudande påskdukning med härliga färger! Och linne är fantastiskt tycker jag! Kul med VäxboLin. Har kollat in deras hemsida och de har mycket fint. jag har deras kökshanddukar och disktrasa i gråsvart.
  /Ankan

  Gilla

 2. Tack Ankan! Det limegröna fick bli den spirande vårens färg. Ja, linne är härligt. Och spiller man på den här duken stoppar man den i tvättmaskinen men behöver inte mangla sen :-)
  Och det här är textilier som håller länge, länge utan att tappa kvalitén. Disktrasan har jag bara gett bort, kanske ska jag ha en själv också ;-)

  Gilla

 3. Jag har en glashöna som funnits med hela mitt liv och möjligen något liv till innan dess. En sådan där man öppnar och lägger godis i. Jag är inte någon traditionsmänniska, men den här hönan finns med mig.

  Gilla

 4. Vackra dukar och vacker dukning!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.