Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Den lilla staden…

2 kommentarer

… avbildad på 1680-talet.

Så tecknade Erik Dahlberg (1625-1703) den lilla staden i praktverket Suecia Antiqua et Hodierna.  Bokverket visade upp stormaktstidens Sverige. Gravyrerna i Suecian är något förskönade i storlek eftersom det gällde att imponera på omvärlden. Suecian är ett viktigt dokument för den som vill studera 1600-talets arkitektur och städer.

Stadsprivilegier fick den lilla staden redan 1317 men lever nu i skuggan av den närmast större staden – långt ifrån tiden som betydelsefull stapelstad från medeltid och framåt.

Vykort visar mycket av vad som var, hur ett samhälle förändras. Här kommer några vykort från Holmberget, samma plats som Erik Dahlberg använde som utblick. Kyrkan och kvarnen finns fortfarande kvar, Kvarnen är sedan 1980-talet vårt trevliga bibliotek. På Holmberget finns en utomhuscen som samlar många till konserter av olika slag under sommaren. Det är riktigt trevligt att ta med en filt eller fällstol och slå sig ner för att lyssna.

Ungefär mitt i den här bilden ligger Kvarnen, alldeles intill bron över ån som slingrar sig bort till Mälaren. Detta är numera min hembygd. Mitt lilla Universum finns här.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Den lilla staden…

  1. Alltid najs med gamla stadsbilder! Och jag har ju som sagt bott i T-hälla så jag vet ju vilka ställen du snackar om också! Den delen av staden som är bort mot bibblan är ju helt klart trevlig.

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.