Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Spännande papp

7 kommentarer

Nu har solens strålar börjat nå in i  sovrummet på morgnarna. Underbart härligt! Klockan 7.15 lyste den in på väggen i söndags då jag gick ner för att koka kaffe. När jag kom upp med kaffet hade strimman ökat i bredd. Ett skönt sätt att börja en pappspännardag på.

Det här är motsvarande hörn i salen på måndagmorgon. En blek sol lyser för första gången på väggen.  Nu är alltså väggarna i salen pappspända. De största arbetsinsatserna för att få salen i användbart skick har tagits. 

Sent på söndagkvällen satte vi in vårt fina täljstenselement för att få lite värme för torkning. All eldragning är ju bortmonterad från väggar och tak nu.

Vi köpte en rulle med 60 x 1,20 meter brun spännpapp med vikten 300 g/m2 från Classons Trätjära i Göteborg.  Rullen kostade 558 kr och leveransen hem till gården gick snabbt. Rullen räcker till att pappspänna rum i flera hus :-)

Här är ett hörn och vägg innan torr- och klisterremsor och hörnkappa satts på plats.

För oss hade det varit bättre med den gammaldags bredden på pappen – 1,5 meter. Det hade blivit mindre spikning då, färre smala våder. Sådan finns inte att uppbringa vad jag har sett.  Borde inte byggnadsvården vara så pass stark numera att det skulle gå att få fram den gammeldags bredden på spännpapp av god kvalitet, med hög vikt/m2. Det här hörnet gick nästan att få ihop, det fattades 5 cm papp. Eftersom vi vill att pappen ska gå in bakom fönsterfodren hade vi inget att tulla på där.

Vi gjorde så att vi satte på en bredare hörnkappa då torr och klisterremsor satts på plats. Här syns de rivna spikremsorna. Vi river alla remsor för att få  ”suddiga” kanter som inte visar sig under tapeten  framöver.

Vi skar till våder, blötte pappen med ca 1 dl vatten per kvm. Spruta användes. Våderna rullades ihop och las i plastsäckar så att vattnet skulle fördelas jämnt under natten.

Våderna sattes upp med nubb som spikades genom smal spikremsa som vi rivit ur samma spännpapp. Endast fria långsidor spikas, nästa våd läggs omlott och spikas i överlappet. Upp mot tak och golv spikas också förstås. Först glest därefter fyller vi i med mer nubb så avståndet blir ungefär 5 cm.  Knappt 1500 nubb gick åt. Det är inte så märkvärdigt många som det kan tyckas.

Detta fick torka helt eller något. Sen satte vi upp en torremsa, en ca 5 cm bred remsa av brunt paketpapper som blöttes och häftades fast upptill. Den är till för att förhindra rostgenomslag från spikskallarna. Den mjukar även upp så spiken än mindre syns genom kommande tapet.

På torremsan sattes en klisterremsa av paketpapper upp, minst 5 cm bredare än torremsan. Den ströks först med tapetklister, vi använde cellulosabaserade Glutolin. Torr- och klisterremsor behövs inte sättas över nubbar som kommer att döljas av taklist, sockel eller foderlister. Då detta var gjort är det bara att vänta på undret som kommer att ske – väggen blir långsamt slät, skarvarna likaså och Halvan slutar aldrig att förvånas över miraklet ;-)

Nu är den här tapeten och bården som fanns över dörren till kammaren överpappad. Likaså den mörka vackra limfärgstapeten som fanns kvar på stora ytor. Väl bevarad för framtiden. Vi satte upp en lapp bakom pappen där jag skrivit info om huset, salen, oss osv att hittas i framtiden. Såvida en grävskopa inte kommer och drar ner timmerhuset. Så kan det också gå, vad vet vi om framtiden och människors stolthet över gamla byggnader då.

Ett foto från en av Fredrik Karlssons bemärkelsedagar med tapeten ovan som ytskikt. Fredrik dog 1934.

Vi hade ingen värme på i rummet under arbetsdagen för att torkningen inte skulle ske för snabbt.  Det blev fuktigt som sig bör, vilket imman på insidan fönstret visar där ”bomärket” för Universumets invånare ”ristats in”  :-)

Jobbet i salen tog en dag i anspråk. Själva pappspänningen tog 3 timmar, sen väntade vi så att det skulle torka litegranna och sen satte vi på torremsor och direkt därefter klisterremsor. Totalt knappt 5 timmar. Men vi fikade, åt och gjorde en hel del annat i pauserna. Pappspänningen av en vägg ska man dock göra på en och samma gång för att det inte ska bli ojämn krympning och onödiga slitningar i pappen i skarvarna.

Så skönt att slippa gipsskivor, skarvspackling, remsning…  Det här är fjärde rummet vi pappspänner och önskar inget ogjort.  Metoden är utmärkt!

Jag är så inne i arbetet då det pågår, att jag glömmer att fotografera de olika momenten.  HÄR på Stockholms läns museums hemsida kan ni läsa verkligt väl beskrivet i ord och bild hur pappspänning går till steg för steg.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

7 tankar om “Spännande papp

 1. Vilken bård!! Så snygg!

  Gilla

  • Javisst är den fin. Den fanns ovanför dörren, för övrigt gömd bakom senare tapet. Nu i ljust minne bevarad bakom spännpappen och rätt väldokumenterad :-)

   Gilla

 2. Härligt när man spännt papp och det är klart och dags för det som sen kommer att synas.

  Gilla

 3. Ha ha, ja det behöver du inte påminna mig om. Tapeter framkallar ständigt bryderier hos mig… men det brukar å andra sidan bli väldigt bra när man väl bestämt sig och så blir det säkert hos er också.

  Gilla

 4. Skoj! En likasinnad! :-) Tack för tipset om skåpet, ungefär som jag själv tänkt göra! Ska kika mer i bloggen din – när lillan sover. Lägger den som favorit!!!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.