Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Näverhus

4 kommentarer

Jag tänker visa bilder från en ovanlig anläggning vid en liten sjö i norra Sverige. Här har en privatperson byggt sig en samling hus för sommarboende helt i trä med mycket näver.

Då jag och några vänner besökte platsen verkade husen ha stått övergivna och oanvända ett tag. Området är inget museum, det var en i gänget  som kände till att husen fanns där någonstans och utan skyltning gick vi på måfå cirka en kilometer rakt in i skogen längs en stig och hittade rätt. Här kommer många bilder från härligheter i norr.

Utsikten från husen vetter mot en fin liten sjö.

Gästsstuga tror vi det här var, eller ett sovhus. Byggnaderna är små och var och en har en given funktion.

Detaljbild av väggen.

Utsmyckning!

Gäststuga nummer 2 förbinds med den som redan visats med ett staplat vedförråd som ”mur” och med en vilstol strategiskt placerad mellan husen. En trägång förbinder de viktigaste byggnaderna.

Vad kan detta vara, tro?  Torrdass kanske. Eller förråd. Jag tittade inte in där.

Dusch med bänk att sitta och torka på. Sjön kan skymtas. En vattenslang som värmdes upp av solen var uppriggad i duschbyggnaden, ett duschmunstycke satt ett par meter upp…

…och nertill en stor plan sten från platsen att stå på.

Vackert dekorerad dörr…

…till matkällaren. Bygget för värmepannan fick jag inte med på bild.

Stora huset, bostadshuset, fritidshuset. Det var vackert med många finesser men entrén låg i skugga och därför är bilden lite grå. Här var dörren reglad.

Fönsterfoder av björknäver.

Fönster på långsidan mot sjön.

Inblick i huvudstugan.

Det var en 24 graders varm julidag då vi trampade på tallbarrsbeströdda stigar och gångar. Vilken härlig plats det var.

MrsUniversum gillar gångar av trä!

När jag skrev om Näver i byggnader fick jag en kommentar av Karin som skickade den här länken om ett hus klätt med näver på Ljusterö i Stockholms skärgård: http://www.arkitekt.se/s11963   Klicka på länken och se så fint det är!

Skog och vatten. Behövs elektricitet i ett fritidshus egentligen?

Den som åstadkommit detta måste vara en egensinnig person med stark vilja. Bagare till professionen enligt hörsägen. Roligt att ha sett det innan det är helt förfallet. Så småningom sluts kretsloppet och allt återgår till skog.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

4 tankar om “Näverhus

  1. Fantastisk sted…
    – ”Sverige Er Fantastisk” fortalte turisme-plakaterne her i landet for få år siden…

    Gilla

  2. Bilderna utstrålar så mycket kreativitet och kärlek! En vuxen människa som har drömt, lekt och byggt. Jag blir lite tårögd, faktiskt.

    Gilla