Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ännu en liten etapp

2 kommentarer

Om allt och intet…

På spiskåpan med den smart uppvikta kanten finns fortfarande julkorten kvar. Att fortfarande få julkort med papperspost och frimärke känns lyxigt så det gäller att njuta av dem ordentligt.  Men om inte förr så tar jag ner dem till fettisdagen.

Ännu en etapp i arbetet med salens iordningställande har utförts. Det pappspända taket patenterades i eftermiddags med tunn vit linoljefärg. Plast sattes upp f ramför fönstren och den gamla vackra limfärgstapeten som finns på ungefär hälften av rummets väggar. Den ska vara kvar under väggarnas kommande pappspänning. Att pappspänna väggarna och sedan måla tunn, slaskig linoljefärg tror vi inte blir bra. Kommer linoljefärg på den nyspänd väggpapp suger den in och kan ge genomslag som innebär  fläckar på nya tapeten.  Nu behövde vi bara sätta plast där gamla tapeten finns kvar, längs halva rummet ungefär. Sen tar vi väggarna.

Vi använde Ottossons grundfärg,  linoljefärg färdigutspädd med balsamterpentin. En öppnad 5-litersburk fanns hemma sedan tidigare men vi var lite osäkra om det som var kvar i burken skulle räcka. Det var inget problem – endastdrygt en liter gick åt till 16 kvm. På bilden är målningen nyss avslutad. Det ser fläckigt och ojämnt ut men det är ingen fara på taket. Det torkar in mera, sen målar vi över med limfärg.

Egentligen tror jag inte att pappen behöver patenteras. Har inte läst någonstans att detta gjordes förr i tiden annat än på trä. Då gjordes det för att man lättare skulle kunna tvätta ner limfärgen den dagen man ska måla om. Limfärgsmålade ytor går ju normalt inte att måla om. Men går det att tvätta ner limfärg från ett papptak? Det känner jag inte till att man gör. Nå, vi valde ändå detta eftersom vi använt papp från Gysinge och där rekommenderas patentering med linoljefärg.

Vi stod på varsin pall/stege och arbetade oss framåt i jämn takt med färgburken på en gemensam ”burkhängare”, en våd i taget. Efter trekvart var vi klara. Gissa vem som drällde mest färg? Inte var det jag. Märkligt nog :-)

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Ännu en liten etapp

  1. Hmm så du tror inte man behöver patentera eller att man gjorde det förr. Måste kolla om man kan se hur det är gjort på vårt pappspända som jag rivit fram i köket uppe. Det hade ju sparat in ltie tid att inte göra det men främst vill jag ju inte använda balsamterpentin inomhus så jag har funderat på hur jag skulle lösa det där.

    Gilla

    • Jag ska försöka läsa i Hantverkets bok om måleri. Pappen idag är ehlt annorlunda än den som användes på 1900-talets början. Jag gissar att 50-talet är en brytpunkt då gammal teknik och därmed kunskap sopades ut.

      Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.