Pappspänna tak 3

Efter att ha spänt upp pappvåderna återstod att sätta torremsor och skarvremsor över spikremsorna. Som torremsa använde vi en 5 cm bred skarvremsa för gipsskivor. Cirka 15 cm breda klisterremsor hade vi rivit ur en rulle brunt paketpapper. De rivs istället för att klippas för att kanterna ska bli ojämna och inte synas tydligt under kommande limfärgslager. Eftersom vi hade kvar den här pappen efter pappspänning av väggar, använde vi den. Att ta vita remsor ger ett lugnare intryck – men allt ska målas vitt hur som helst.

Vi lät en hel dag gå mellan uppsättningen av våderna och klistring av remsor över skarvarna. Ovan syns en nyklistrad remsa. Vi spände upp torremsan från vägg till vägg med ett häftpistolklammer i var ände.

Sen tog vi klisterremsam som jag strukit cellulosaklister på och fäste den mot torremsan och taket.  Halvan slätade ut med tapetborste och sedan gick jag efter med en torr trasa och jämnade ut ytterligare. Torremsan blötte vi inte. Det står olika i beskrivningarna, vi valde alltså att inte blöta den. Om resultatet blir annorlunda om man blöter torremsan vet jag inte. Torremsan är till för att mjuka upp övergången och dölja spikskallarna samt skarven. Man kan även fästa torremsan på klisterremsan innan man sätter upp bägge.

Morgonen efteråt.

Den gamla spännpappen var 1,50 meter bred men så´n papp finns inte att köpa idag, den papp som nu oftast används är 1,30 meter. Det innebar att det blev en skarv mera på det nyspända taket än på det gamla.

Nu återstår patentering med mager linoljefärg och sedan strykning med egen blandad vit limfärg. Men först ska en hel del annat göras i rummet….

Tips:
Glöm inte att ta bort alla spikar efter gammal pappspänning. Ta bort ojämnheter som träflisor i underlaget.
Se till att ha allt material klart och färdigt att använda då arbetet börjar.
Låt det ta tid, jäkta inte.

Kom på att jag ska visa den gamla pappspänningen, ett verkligt  gediget utförande med mycket tjockare papp än vi fick tag i. Tyvärr fylld av hål efter att ett skivtak tidigare spikats på. Om jag hade vetat vad jag numera vet efter rivningen och egen pappspänning, skulle vi nog ha försökt att jämna till den pappspänningen genom att fukta takytan och klistra torr- och klisterremsor över spikhålsraderna :-)  Kanske hade det lyckats att få ett slätt tak på det viset. Kvalitén på spännpappen och utförandet var otroligt bra. Det märks att kunnandet i ”spännpappsbranschen” var högt vid förra sekelskiftet!

Ett tips är alltså att i första hand försöka laga, fixa till, ett befintligt papptak som inte är alltför förstört.

Papp på väg ner efter att ha suttit uppe i hundra år. Väggen med den igensatta dörren var uppreglad för att bli rät. Nu är väggen sned igen eftersom vi tagit bort uppreglingen :-)

Den gamla pappspänningen dokumenterade jag noga under rivningen och lite papp och nubb sparades för att jag skulle minnas kvaliten.

Innan alla ytskikt revs såg det ut så här. Utfört 1981 enligt anteckning vi fann på tapet under spånskivorna.

.

6 reaktioner till “Pappspänna tak 3

  1. Tack för att du väckte en tanke… ska snart ta fram ett pappspänt tak under ett annat senare spikat tak och har liksom tagit för givet att vi måste spänna om men kanske kan vi bara laga spikhålen… Det hade ju varit det enklaste och bästa förstås. Återstår ju dock att se hur det ser ut under masonitskivorna som sitter först. //Sophie

    Gilla

    1. Ja det kan vara värt ett försök. Man har ju inget att förlora – fungerar det inte är det bara att riva ner den gamla pappen och spänna upp ny :-)

      Gilla

  2. Usch, nu nästan jag ångrar vår genväg när vi valde att inte ha spänt tak i vår sal. Men jag får väl suga i mig så mycket som möjligt här istället! Det kommer säkerligen att bli ett rum med känsla delvis tack vare ert jobb med taket. Ser fram emot fortsättningen på följetongen Pappspänning.

    /Malin

    Gilla

    1. malin – vid renovringen om 25-30 år kanske det blir papptak :-)
      För oss återstår en del annat innan vi kan måla taket men det kommer – håll ut.

      Gilla

  3. Som jag önskar att jag läst detta innan jag lät förmodat byggnadsvårdsintresserad vän på besök riva ner papptaket för att ”det kanske finns ett fint trätak under!” Det gjorde det såklart inte, utan bara ett brädtak som aldrig varit tänkt att synas…

    Gilla

    1. Jag hade önskat få samma råd själv innan vi tog ner vårt. Men nej – därför bloggade jag om det hela men räckvidden är begränsad ;-)

      Gilla

Kommentarer är stängda.