Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Pappspänna tak 2

6 kommentarer

Lördagförmiddag. Det var dags att  pappspänna salstaket. Spännande värre – för det här har vi aldrig gjort förut, bara spänt väggar. Vi hade läst på: på nätet till exempel Åsarpbloggens utmärkta tips och Hålla hus samt  i handböcker.

Den papp vi köpt kommer från Gysinge och har en vit och en brun sida, bredden är 1,30 meter. Pappspiken är varmförzinkad  20 – 2,1 från Gryts bruk. Spikremsor av brunt paketpapper som vi rivit av i långa längder mot 2 meters stållinjal.

Första våden på plats. Vi stod på pall och ställning som gav bra arbetshöjd i rummet som har 2,60 meter i takhöjd. Jag höll i, spände och rullade ut våderna, Halvan klamrade fast. Därpå hjälptes vi åt att spika. Det gick mycket lättare än vad jag hade befarat. Våden spikades med en spik mitt på kortsidan och häftades därefter fast med häftpistol med 1/2 meters avstånd mellan klamren. Sedan spikades tre sidor med spikremsa och pappspik med ca 5 cm avstånd. Sedan på med nästa våd med ett överlapp på ca 10 cm, pappremsor och spik…

Så här såg det ut direkt efter att taket var färdigspänt. Två timmar ungefär tog arbetet.

Senare på kvällen var läget som ovan. Slätare var det men kommer den här ojämnheten längst upp i bild att försvinna över natten? Lite oroligt var det allt trots att vi känner till pappens normalt fantastiska egenskaper.

Jopp, jämnt och slätt morgonden därpå.

Salen stod sval under den här tiden. Vi hade stängt av radiatorn och eldade inte i kaminen i rummet intill. Det var i vedspisen i köket det knastrade skönt hela helgen. Vi var försiktiga och ville inte att pappen skulle torka för snabbt. Det är svårare att hinna sätta upp hela takytan och få det att torka jämnt då.  Salens fönsterrutor blev immiga och långsamt gick torkningen.

Nu återstod bara torremsor och klisterremsor att täcka spikremsorna med, ett lättsamt söndagsjobb.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Pappspänna tak 2

 1. Det ser interessant ud – men træ-loftet (da.: ”loft” = sv.: ”tak”), som I dækkede til med pappet, ser/så egentlig ganske pænt ud!

  Så hvorfor alt det arbejde…? :-)

  PS. Blot til de læsere, som eventuelt ikke forstår så godt dansk: Hvor I i Sverige taler om ”tak”, har vi i Danmark TO begreber: 1. ”Tag”, som er det udvendige, altså det som du ser, når du står udenfor huset og kigger på det; 2. ”Loft”, som er det, som du kigger op på, når du står INDE i huset. (typisk er loftet altså 2,30 – 2,60 m. over gulvet inde i huset).

  PS PS. ”Loft” bruges også i betydningen: rummet, som befinder sig OVER rummene i boligen, men UNDER taget. Et ”loft-kammer” eller ”loft-rum” er altså lige under taget, og bruges enten til opbevaring af ting, eller måske som sovekammer eller lignende.

  Så fik vi lidt mere begrebsafklaring ind i Universet… – förlåt, hvis I kun ønsker at udveksle svenske begreber… :-)

  Gilla

  • Jørgen, taket/innertaket i salen var från tidernas begynelse pappspänt. På 1970/80-talet spikades spontade spånplattor på det pappspända taket. Det var inte snyggt nog tyckte vi och tog bort det. Ursprungspappen var då perforerad av spikhål. Den tog vi också ner. Något lite av det kan man se i detta äldre blogginlägg: https://mittuniversum.wordpress.com/2009/10/09/lerklining-plywood-resvirke-pappspanning/

   Här i huset, och på många ställen runt om i landet, ville man ha salen annorlunda, lite ”finare” och täckte pärslponten med papp. Vi vill fortsätta den traditionen men frågan har självklart diskuterats eftersom Halvan gärna såg att pärslponttaket målades i salen precis som i de andra rummet i huset. Jag ville följa sekelskiftestraditionen. Så blev det. Dessutom vill jag ha egen erfarenhet av att pappspänna tak så jag vet vad jag talar om då jag föreskriver detta i andra kulturhistoriska projekt jag arbetar med.

   Innertak kan vi också säga. Undertak säger vi om taket är nerpendlat, norskans vackra ord för det är ”himling”. För oss svenskar är loft just det du beskriver – ett litet rum en trappa upp, gärna med snedtak, alltså innertaket följer yttertakets form.

   Så intressant det är med språk. Och svårt :-)

   Gilla

 2. En hel liten kurs i pappspänning. Mycket spännande och snyggt resultat!!

  Tyvärr får vi inga sådana tak. Där har varit pärlspont i alla tak hos oss från början och så blir det när det är klart. Undantaget blir skolsalen som får behålla sitt 40-tals masonit-tak.

  Gilla

  • Hans, det är otroligt nyttigt för mej att vara med om pappspänning av tak. Du ska inte vara ledsen för att du inte har sådana tak, vi pappspänner endast för att det tidigare varit pappspänt och för att vi inte vill ha gipsskivor. Spackla och remsa gipsskarvar är inte roligt ;-)

   Gilla

 3. Ser fint ut. Ska snart pappspänna tak också, har ju bara gjort väggar förut. Ska bli spännande.

  Gilla

  • Sophie, det är en väldigt bra teknik för att få ett slätt tak. Har man pappspänt väggar tidigare är det nog ett plus. Då det gäller tak har man ju normalt inte momentet att tapetsera alltihopa efteråt så det är lite vikigare med underarbetet. Men roligt var det!

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.