Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Landsbygdens ekonomibyggnader

6 kommentarer

Jag blev glad över att så många kommenterade inlägget om jordbrukets uthus, de ligger mej väldigt varmt om hjärtat och under min levnad har jag sett åtskilliga gå ”döden” till mötes. De betraktas ofta som ett onödigt besvär och ”ofräscha”. Ordet lada tycker jag tagit över hand som benämning på landsbygdens ekonomibyggnader. Ni som läser bloggen verkar i flera fall ha samma erfarenhet. Jättetack för alla bra kommentarer ni gjorde.


Universumets lagård i januari 2012 med fähusdel närmast och logen längre bort (vägg helt träpanelad, med springor).

Hans beskrev så bra i en kommentar sina referenser som påverkar de benämningar han använder sig av.  Annika H delar kunnigt med sig av de erfarenheter hon har haft från västra Småland. Precis som Annika skriver tror jag det är viktigt att vi som varit med då ett jordbruk var levande skriver ner och berättar i bilder och skisser hur uthusen använts.  Nästa generation har annars ingen aning. Jag vill nog påstå att det är en kulturhistorisk välgärning att få ur sig detta. Tids nog blir det museitjänstemän som sitter på kunskap men utan den viktiga egna erfarenheten av hur livet levdes med och i husen, lagårdarna. Själv skriver jag om min barndoms jordbruk (fast inte här på bloggen), både med egen erfarenhet och med den information jag fått via ”intervjuer” som antecknats i små anteckningsböcker och därefter renskrivits med datorns hjälp. Att alltid ha en liten antebok i fickan var länge mitt signum.

Den lagårdsbyggnad som jag har minne av är vinkelbyggd och innehåller lagård med plats för kreatur och höns, lagårdsvind, huven  med plats för gödselstack under tak, porten med hölage och rötrummet. Därtill vedbod med ”bovind” ovanpå. De här benämningarna förekom under 1900-talets andra hälft i Ångermanlands kustland.

Det är på grund av att byggnadstraditionen skiljer sig från landsända till landsända som de byggnadsvårdsbloggar jag har med i blogglistan är sorterade landskapsvis. Kanhända är de byggnader och den byggnadsteknik de uppförts i specifika för landskapet. Ändå tenderar nog byggnadsvårdsinsatserna i normalfallet att bli genomförda på ett likartat sätt över hela landet.

Jag tycker att en blogg är en trubbig diskussionsform och är lite ledsen över att jag inte vet hur man gör mer av den diskussion som påbörjades men jag vet faktiskt inte hur det ska gå till att få den fördjupad. Hade jag oceaner av tid skulle jag vilja skriva utförligare om lantbrukets ekonomibyggnader från olika landsändar här på bloggen. En ladugårdsblogg  :-)  Läs HÄR om Mitt Egnahems värmländska ladugård. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Landsbygdens ekonomibyggnader

 1. Jag vill passa på att tipsa om att man kan söka bidrag från Länsstyrelsen för att restaurera ”överloppsbyggnader”, alltså gamla ekonomibyggnader i jordbrukslandskapet, som man inte längre har någon användning för och som därför riskerar att försvinna på sikt.

  Det kan gälla t ex gamla smedjor, oanvända ladugårdar och ängslador. Man kan inte söka på bostadshus, och inte på byggnader som nu används i jordbruksverksamhet.

  Bidraget är på ca 14 000 kr per byggnad, och finns som ett EU-stöd inom ”Utvald Miljö”, leta på Länsstyrelsens hemsida.

  Det går till så att man skickar in en ansökan (när som helst under året), sen får man ett besök av Länsstyrelsens personal, där man får rådgivning och en projektplan för restaureringen görs, sedan kan man påbörja arbetet.
  När man är klar ansöker man om utbetalning av stödet, och Länsstyrelsen kommer ut igen för att se att projektplanen följts, och sedan får man ut stödet.

  Den som äger byggnaden, eller har tillstånd från ägaren att restaurera, kan söka bidraget.
  Sök så snart som möjligt, för det kan vara ganska lång handläggningstid, och det är lite oklart hur länge stödet kommer att finnas kvar.

  Gilla

 2. Vårt uthus fick ochså ett bidrag. Kanske inte just räddade det men påskyndade iordningställande.
  Kanske inte en direkt jordbruksbyggnad men vårt uthus (tidigare brygghus/vedbod/utedass) ansågs av länsantikvarien en räddningsvärd byggnad. ”Bildade tillsammans med det ganska orörda skolhuset en enhet”

  http://www.gardochtorp.se/uthuset-var.aspx?article=6473

  Miss Universum.
  Kanske är jag ingen represamtiv läsare men din blogg har oftast mycket intresanta diskussioner.
  Dessutom är den levande (skrivs ofta) och skiftande i vad som behandlas.
  Kan bara säga att jag läser det mesta med stor förtjusning även om bara en del komenteras.
  Jag vet inte hur man delar ut utmäskelser här på webben men din blogg borde vara värd”stora guldstjärnan med ordensdband”
  Fortsätt på samma sätt

  Gilla

 3. Måske burde bloggere som Hans og MsUniversum også have EU-støtte!!? I bidrager rigtig godt til erfaringsudveksling og gode overvejelser over bygningskulturen!! :-)
  (Jeg skal dog sige, at jeg ikke kender Hans’ hjemmeside – kun fra MsUniversums positive omtale)

  Gilla

 4. Gratulerar till ett fint och personligt uthus, Hans. Roligt att få bekräftelse från kulturmiljöhåll att ens byggnader och ens strävanden uppskattas.
  Trevligt Hans och Jørgen, att ni uppskattar min blogg!

  Jag ska passa på att förklara hur bloggnamnet kom till och min pseudonym. Då jag flyttade hit bodde Yvonne Ryding, någon gång på 80-talet korad till Miss Universum, här i den lilla staden. Jag gjorde en parafras på detta men utifrån min LILLA gård som plötsligt blev mitt Universum och jag är ”härskarinna” här på tomten. Det är litet men ändå ett universum varifrån jag tar de flesta exempel jag bloggar om. Jag är dock gift med ”Halvan” vilket innebär att miss-titeln inte stämmer – det fick bli missis Universum. That´s it. Så långt från ett glamouröst Miss Universum-liv man kan komma ;-)

  Gilla

 5. Ping: Uthuset « Södergården

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.