Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Det är så dags nu…

2 kommentarer

Jag nämnde i ett skriveri före jul att jag skulle ta da´n före doppareda´n  ”off” och göra något annat än att julstöka. Så blev det och jag hade några finfina timmar på egen hand.
I Stockholm.
Men inte bland julstressade människor.
Jag rörde mej mellan Skansens julpyntade stugor och gårdar.
Kunde inte bli bättre fast snö saknades och det duggade.
Inne i stugorna var julstämningen hög.
Det var ingen trängsel direkt och jag fick egentid där. Fotade och pratade med stugvärdarna. Det var bara härligt trångt på Café Petissan strax före stängningsdags :-)

Eftersom julstämningen är hög i fotona jag tog känns det för sent att visa alla nu. Det får bli denna bild från den välbeställda Ekshäradsgården från Värmland med julfirande som det kunde se ut där på 1860-talet. Bloggar jag vid kommande jul visar jag foton från:

Delsbogården
Oktorpsgården
Ekshäradsgården
Postmästarbostaden
Statarlängan
Järnhandlarbostaden

Alla med inredning från ett specifikt decennium.

Jag blev imponerad av Skansens pedagogik. Tidigare har jag tyckt det varit lite ”dammigt” där men inte alls denna gång. Jag har också även vänt mej mot det synsätt på byggnadsvård som man hade under min tid som verksam arkitekt i Stockholm: moderna material som lite hafsigt försökt gömmas t.ex platonmatta under näver och trä med svarta sorgkanter som följd eller ruttnade takspån.  Skansen, om något, ska väl stå för att traditionell byggnadsteknik vidmakthålls, eller hur… Vid detta senaste besök fanns fick jag positiva upplevelser. Kan verkligen rekommendera ett Skansenbesök dagen före julafton då ingen julmarknad pågår men många av husen är öppna. Är det kallsnö som knarrar under fötterna blir inte upplevelsen sämre.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

2 tankar om “Det är så dags nu…

  1. Hejsan Sverige,
    jeg kan også anbefale Skansen ved sommertide. Min frue og jeg havde gode timer dér en dag i juli 2011. Stockholm (herunder Skansen) er ‘jätte-bra’ :-)

    Gilla