Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Äpplen av ek

7 kommentarer

Den bleka novembersolen kommer in i kammaren och med släpljuset framträder sniderierna på ekmöblerna väldigt tydligt.

Gissa om mitt hjärta längtar tills jag kan tömma skåpet med glas och porslin, städa det, damma av det och kanske vaxa det. Sen ”skjuts in i salen”, fylla på med finporslinet och finglasen igen :-)  Här ryms lika mycket modernt 50-tal som sekelskiftesporslin. Likadant ska jag göra med spegelskåpet i samma serie, nu linneskåp med dukar och annat fint.

Här i Sverige bröt en debatt nyligen ut där någon okontrollerad statistik visade att unga kvinnor gärna skulle bli hemmafruar om de hade möjlighet.  (Bloggar som t ex UnderbaraKlara, Kafferepet, Husmorsskolan skulle vara beviset för detta?)  Jag är inte hemmafru, har aldrig varit,  men känner denna häftiga längtan att städa, sortera, göra fint, ta hand om. Beror det på gener eller socialt arv? Kanske spelar svaret ingen roll just nu – jag bara längtar efter att snart få ställa i ordning. Men jag heltidsarbetar med annat. Det är en av flera (bort)förklaringar till att det tar sin tid att få salen färdig kan jag säga :-)

Spegelskåpet  var gåva från David till Lisa då de gifte sig 1934.

 
.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

7 tankar om “Äpplen av ek

 1. Kan inte svara på din fråga där. Har själv aldrig känt något behov av att städa eller sortera. Har alltid känt det som ett jädrans tvång. Hemmafru skulle jag aldrig vilja vara. Möjligtvis hemmarenoverare. Och jag kan inte alla de där bloggarna men UnderbaraClara verkar vara en ung, smart affärskvinna och ganska långt ifrån en hemmafru egentligen. Trots den bild som hennes blogg ger.

  Gilla

 2. Äpplet är en riktig klassiker. Men går man in på exempelvis Tradera så är stolarna vitmålade och nerslipade till shabby chic. Suck!
  Kul att se ett orört äpple för en gångs skull. ;)
  /Stina

  Gilla

 3. Asta – dagens hemmafruideal kanske kommer sig av att man vill planera sin egen tid, inte ha ett 9-5 jobb, ha mer tid över till barnen, inte låta dem fostras av samhället, slippa tidspress och ohälsosam stress osv. Jag kan förstå detta till en del. Själv tror jag på kvinnans roll i det som kallas ”det gamla bondesamhället”, den tid då man och kvinna gemensamt strävade mot att erhålla ett gott liv i det gemensamma företaget, bondgården. Men antagligen förskönar jag :-) Att vara hemmafru och städa dagarna i ända måste bli meningslöst :-)
  Och storbloggarna tjänar pengar på sitt skrivande och många, kansek alla är, eller har blivit, affärspersoner som du beskriver.

  Stina – en ”guldgruva” är vad Universumet är, haha…

  Gilla

 4. Roligt med ett skåp som har kvar ekfärgen.Nu målas ju våra fannerade möblerna om i vitt ”suck”
  Jättetråkigt när man gör så med möbler i bra skick.
  Var hos en loppis affär för en månads sedan. Vi tittade eftersom affären skulle flytta och hade bra rabbater.
  Där stod ett ungt par och diskuterade om hur de skulle slipa och vitmåla ett bord.
  Tyvärr ett jättefint ovalt bord i bra ”bruksskick” utan några större skavanker, bara lätt slitet på ett varsamt vackert sätt.
  Om de bara hadfe förstått att de nu ”föstörde” de en möber från kanske 1870 för alltid, att det aldrig skulle kunna återställas.
  De som vill ha sitt i slitet vitt, köp någon målad eller avlutad möbel. Då görs i varje fall ingen skada

  Gilla

  • Var tid har sin våg av mode och förstörelse. Det tippar lätt över för långt, sen kanske det är så att svenskar som norm följer strömmen? Efterklok är lätt att vara.

   Gilla

 5. Hej!
  Jag tror inte att alla de unga bloggerskorna som vurmar för hemmafrusysslorna vill ha tillbaka det med hela paketet. De tar nog bara de delarna som är mest lustfyllda och som går att kombinera med det moderna livet. Kanske en motvikt till konsumtionshets mm. Att ta tillvara, bo på landet mm Jag känner mig ju riktigt ”inne” =)har ju gjort det länge.
  Kul med din lilla ordlek om lång kärlek hos mig. Sådana ordlekar som jag också brukar tänka.

  Gilla

  • Nej, du har rätt Maria då det gäller unga kvinnors/människors strävan bort från livshetsen.
   Du har funnit avvägingen i livet kan jag tänka. Det är intressant att se hur även vi, vars levnadssätt sågs på med viss skepsis i bekantskapskretsen från början, som du skriver är riktigt ”inne”. Man börjar komma ikapp oss ;-)

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.