Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Kattvindar

9 kommentarer

Då vi flyttade hit till huset var kattvindarnas innertak, eller som vi säger här – vindskontorens innertak,  klädda med transparent 70-talsplast som började åldras och falla i bitar. Våra kompisar på Storgatan berättade och visade att de täckt sina kattvindstak med tidningar 15 år tidigare. Det fungerade fortfarande bra. Så vi beslöt att göra samma sak.

Tidningarna hade storformat,  inte tabloidformat och det gjorde det mindre pyssligt. Det gäller bara att komma ihåg att lägga dem tvärtemot som man lägger ett tegeltak – börja uppifrån och lägga omlott neråt. Då kan inte eventuellt småskräp ramla ner på golvet. Tidningspapper är hygroskopiskt och ”andas”, vilket är bra. Vi häftade fast tidningarna med häftpistol.

Nu när taket lades om med tegel i somras, fyllde  tidningspapperet sin funktion med den äran. Och bara på några få ställen på sydsidan gick spikar igenom. Dem plattar vi till och slår ner. Tidningslagren har gjort sitt jobb till vår belåtenhet.

Lite lustigt är det att stanna, titta upp och läsa gamla nyheter ;-)

Jag är väldigt förtjust i enkla gamla rum som tapetserats med tidningspapper i svart-vitt, typ förstugor och bagarstugor, något som har försvunnit för det anses för enkelt och billigt. Jag tycker det är vackert. En trend finns just nu där tapeter har tidningstryck, men det är en annan sak.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

9 tankar om “Kattvindar

 1. Häftigt med bevarad historia på väggarna. I vårt hus har man tagit fram eller byggt ut eller byggt in kattvindarna i vanliga rum. Det är barnens rum och några gamla spår finns som ett litet litet fönster… Appropå barnens rum, nu börjar sonens rum bli färdigt!

  Gilla

 2. Fast nyheterna är från 2000-talet är de roliga att se. Får de sitta kvar i 50 år till blir de än mer ”hot stuff” ;-)
  Att integrera kattvindar i intilliggande rum är en bra lösning om sängutrymme behövs. Jag har varit med om att förändra planlösningar på det sättet i hus tillhörande andra. Eller om kattvindarna är tillräckligt stora, kan de användas till små sovrum i sig. Kattvindar ger cocooning-känsla :-)

  Gilla

 3. Snyggt med tidningar och speciellt att det är broadsheettidningar!

  Gilla

 4. Javisst är det snygg och praktiskt. Kan det heta bredbladstidningar på svenska? Jag har aldrig hört någon benämningen…

  Gilla

  • Hej! Du kan antingen säga Fullformat, storformat eller lakansformat. Kärt barn har många namn och i alla fall jag saknar det!

   Gilla

 5. Hallå! Inser att detta är ett gammalt inlägg men undrar en sak: Om man vill göra om kattvinden till ett barnrum till exempel, kan man då isolera utrymmet utan fara för huset/taket? Jag tänker att kattvindarna kanske har ett syfte i gamla hus? Vet du?

  Gilla

  • Du kan isolera tak och väggar i en kattvind men vid taket ska du ha luftspalt ovanför isoleringen för att takbrädorna ska kunna luftas och inte samla fukt.
   Utrymmena är svåranvända pga den låga takhöjden därför blev de i många fall förråd, kattvindar. Andra lösningar i regelhus är att inrätta sovrum med sängens stående ut från lägsta höjden och garderober på sidan om.

   Gilla

 6. Tack! Idag är våra tre kattvindar oisolerade och på vintern när det blir mildgrader och sen fryser på får vi alltid isbildning på taket som spränger mot vindskuporna. Man kan se att det har läckt in vatten där tidigare… Det är ett litet hus vi har, 105 kvm på två våningar, och vi har två barn så vi kommer behöva inreda det ena rummet uppe så två barn får plats (på sikt – de är ännu små). Då kan det bli aktuellt att göra något åt den ena kattvinden. I anslutning till vårt sovrum finns det två kattvindar. Den ena tänkte vi göra om till en liten minitoalett (så man slipper gå ner på natten om man behöver). och den andra kanske blir garderob med dörrar in mot sovrummet. Lösningen med sängen i mitten och garderober på sidan kan kanske bli aktuell där. Hos min farmor och farfar hade de så. Dessutom skulle det finnas utrymme för ett litet kontor där vindkupefönstret är. Detta är på sikt alltså :-) Men roligt att fundera. När man har ett litet hus måste man vara finurlig…

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.