Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Dörrbeslag

Lämna en kommentar

Ytterdörrarnas  beslagning blev färdiga för knappt ett par veckor men det har jag  inte hunnit blogga tidigare  :-) Nu är  alltså ytterdörrarna helt klara. Lycka!

Snyggt och prydligt, eller hur? Det gamla trycket fortsätter att tjäna oss men långskylten byttes till rosett och nyckelskylt.

Insidan har likadana beslag förstås.

De här olika tryckesrosetterna och nyckelskyltarna valde jag mellan. Att skruvas med två alternativt tre skruvar. Det blev de vänstra som inköptes eftersom vi kom att passera Gysinge  under semestern. Förmodligen hade det gått lättare att få fastde andra då skruvhålen ligger längre från nyckelöppningen. Läs nedan och ni förstår vad jag menar :-)

Det var inte ”bara” att skruva dit beslagen. Nej då. Öppningen i träet hade med åren förstorats vilket fick till följd att det inte fanns material att skruva i. Hålen måste få ditlimmade små träbitar både på ut- och insida. Det är riktigt pysseljobb som Halvan inte har något emot.  Jag biträdde bara då träbitarna skulle  spännas på plats.

Även insidan fick en översyn. På samma sätt har hålet som täcks av nyckelskylten förminskats. Limning med trälim bör göras då temperaturen inte understiger 10 grader Celsius. Det var på håret vi hann. Med långskylt hade det inte behövt pysslas på detta sätt men vad gör man inte för de sköna detaljerna! De försänkta spårskruvarna av mässing med kullrig skalle tog vi ur eget förråd.

En informationsmiss från MrsUniversums sida gav upphov till ”skönhetsfläckar”. Jag tog som en självklarhet att långskyltarna skulle bytas och hade undersökt marknaden.  Och trodde att Halvan var införstådd och hade samma uppfattning. Så var det inte alls. Jag hade inte sagt ett ord till honom om det jag tyckte var en självklarhet.  Det är mitt fel att platsen för tidigare hål uppträder som mörkare fläckar!  Snabbt som sjutton stoppades linoljekitt i hålen samma kväll vi kom från semestern vilket var dagen innan Maria Målare kom för att ådringsmåla.  Grundning av dörrarna var klar före semestern men nu hanns inte grundning av kittet med och då blev det som det blev. Små skönhetsfläckar kring de runda beslagen.  Av detta kan läras att MrsUniversum inte bör ta saker för givna då det gäller jobben här på huset. Liiiiiite övertalning krävdes för att få Halvan att släppa tanken på långskyltar men nu är han nöjd som få över att jag lyckades :-) Att man på Gysinge byggnadsvård visade upp sitt sortiment på de egna dörrarna gav vind i seglen för min åsikt. Topp!

Eftersom jag tycker det är så trist med bloggar som endast visar upp det perfekta påpekar jag det här som lärdom och varnagel :-) för er som planerar liknande åtgärder. Det är ju bra om man lär sig av andras misstag – inte sina egna ;-)

Nytt trycke behövde vi inte köpa, mässingstrycke som fanns har ju suttit på dörren ända sedan husets begynnelse. Där sparade vi in 780 kr :-) och fick medföljande patina. Och inte blänker det nya för mycket i förhållande till det gamla trycket. De blev helbra tillsammans.

Assa-land!

Några återblickar: här har jag börjat ta loss masonitskivorna som satt över speglarna. Det var den 12 augusti 2010.  Här finns ett inlägg om ytterdörren då och här om målningen av densamma.

Den 24 september 2010 var nya speglar på plats och dörren hade fått en rejäl översyn. Långskylten kan jag tänka mej kom på plats på 40-talet. Den sattes tillbaka och fyllde sin funktion ytterligare ett år framåt.

Här är Hasse W som tillsammans med Anders A hjälpte oss på ett mycket bra sätt att få ordning på de gamla pardörrarna. Ovärderligt. En stor eloge till dem!!!

.

.

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.