Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ej att förringa

3 kommentarer

Inte har jag berättat att salens yttre fönsterbågar nu är renoverade. De målades med linoljefärg och hann torka innan det blev alltför kallt. Nu är de på plats, Halvan har utfört fönsterarbetet med den äran. Lagt på millimeterkilar, hyvlat, grundat, slipat, målat, målat.

Nu kan vintern komma om den vill.

Under renoveringstiden denna höst såg det ut så här. Innanfönstren satt på plats som ytterligare skydd innanför plasten.

Vi använder det oinredda nya uthuset som arbetsrum, det är  perfekt för målningsarbeten. På bilden står de nykittade bågarna med färdigmålad uppkäftigt orange utsida i höstsolen för att torka. Insidan ska strykas en gång till. Den blir grågrön. Det målas på plats då karmarna målas.

Det här med fönster är pillrigt och viktigt arbete så det ska jag inte underlåta mig att nämna  :-)

● ● ●

 Efter att ha fått en begäran om bilder på snickeriarbetet kan jag bara säga att detta är inte dokumenterat av någon av oss.  Så kan det gå. Jag försöker mig på en skriftlig beskrivning av hur det gjordes.

Eftersom huset har satt sig har karmarna  blivit rombiska medans bågarna har hörn med räta vinklar. Då bågarna satt i karmarna mättes på plats springorna mellan karm och båge. Detta noterades nogsamt på bågen. Skissen visar principen, i verkligheten var springorna små.

Efter uppmätningen togs bågarna till ”verkstan” och köpta tunna lister 8×33 mm limmades fast, bredden överenstämde med bågarnas. Bågarnas ytor var ok för limning.

 Svårigheten bestod i att klämma fast listerna under torkningen eftersom vi inte har så långa tvingar. Vi provade med spännband men listerna gled ur sina lägen. Nytt grepp krävdes: efter limning spikades listerna fast med tunn dyckert som inte slogs in helt för att lättare kunna dras ut inför hyvlingen. Limmet som användes var trälim för utomhusbruk.

Då limmet torkat drogs spikarna ut och listerna hyvlades ner med handelhyvel till uppmätt mått. Det handlade om 6-7 mm som mest och ner till 0 mm i andra änden. Listerna är inte nödvändigtvis lika långa som bågens bredd, ingen list krävdes för hela bågens höjd.

Sedan skrapades bågarna, kittet kompletterades och sen målades alltihopa med linoljefärg enligt konstens alla regler.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Ej att förringa

 1. ser gjerne noen flere bilder fra snekkerarbeidet! :)

  Gilla

  • Halvor, jag ska ta mej tid att förklara hur det gjordes. Men det får bli lite senare då mer tid för detta finns. Jag återkommer.

   Gilla

  • Hej, typiskt nog finns inga bilder på finliret med komplettering av bågarna! Nix. Men jag har försökt att beskriva arbetet i ord. Har kompletterat inlägget med den beskrivningen. Håll till godo.

   Gilla