Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Drevning, tätning

3 kommentarer

Det enda taket i huset som varit pappspänt är salstaket. Finrummet skulle skilja ut sig från husets övriga pärlsponttak. På 1980-talet spikades spontade spånplattor upp för att dölja pappen av någon anledning. Vi tog bort både och,  fram kom då pärlsponten. Halvan ville måla denna, jag ville ha pappspänt tak. Det ska bli pappspänt tak.

Salens väggar lerklinades från allra första början. Det kan vi se bakom borttagna golvsocklar och taklister. På bilden kan man även se husmossa tränga fram från sin plats mellan timmerstockarna. Lerkliningen jämnade ut timmerstommens ojämnheter och tätade mot drag. Jag gick en kurs i lerklining för några somrar sedan med tanke på salen. När vi rev så 1980-talets spånskivor såg vi 30-talets plywooduppsättning med delvis bevarad tapet. Vi beslöt att ha kvar plywood med tapet (där den fanns) och pappspänna väggarna utanå detta. Då blir de äldre tapetlagren kvar som en ”skatt” åt kommande ägare. Som byggnadsvårdare gäller det att tänka framåt också ;-)

I skarven mellan bakugnsmuren och timmerväggen hade man stoppat gamla bomullsklädtrasor. Dessa tog jag bort då muraren lagade upp sprickorna i putsen.

Jag sparade trasorna i en kasse för att återanvändas, inte slängde jag dem. Nu  finns de på plats igen.

Det är sådant här som jag tycker är så intressant att hitta. Meddelanden från förr. Mönster, färger, tygkvalitéer, typsnitt om det är tidningspapper, gamla nyheter… you name it.  Sådant som de flesta renoverare antagligen slänger som en självklarhet. Och sprutar in fogskum :-) :-)  MrsUniversum har sett åtskilligt under sitt liv.

Självfallet lämnar vi i Universumet egna små meddelanden till eftervärlden :-)

Här ett par uttjänta stickade strumpor i blåvitt yllegarn från förra seklets början. Även de fick fortsätta tjäna som fyllning i mellanrummet.

Strumporna är stoppade åtskilliga gånger. Vem stoppar strumpor idag? Inte är vi många, inte.

På 70-talet, kanske tidigt 1980-tal, byggdes den här dörren för. Den leder till dåvarande skafferiet, nuvarande duschrummet. När den tegelimiterande tapeten på putsen kom till vet jag inte. Dörrkarmen sitter kvar med sin ursprungliga jugendgröna kulör, dörrbladet står lagrat i ett uthus. Lagningen av bakugnens lite spruckna putsyta gjorde den duktige muraren som tätade rökkanalen och installerade braskaminen våren 2010.

Sen täckte vi öppningen med ny plywood och springan är borta. Det som diskuterats här i huset är hur övergången mellan trävägg och mur ska ske vad gäller spännpapp/tapetsering. Materialmöten är bland det svåraste som finns att få snygga och självklara. Fortsättning följer.

Här är en figur som visar läget med salens olika ytskikt.

Apropå det här med att spara material, skulle jag inte ta bort kolstybb i ett bjälklag om jag kunde välja. Här i Universumet har vi aldrig ställts inför frågan men jag läser både bloggar och tidskrifter där denna tunga fyllning skyfflas ut utan reflektion. Kolstybb betraktas som smutsig och ovärdig, som om man stoppat in smuts och skit i bjälklagen. Kolstybb är tung och motverkar stegljud mellan våningar, i kolstybben  är ofta kalk inblandat som förhindrar gnagare att ta sig in och bygga bo. Att byta ut kolstybb mot nutida gängse isolering som sten- eller glasull är verkligen att byta ner sig.

Så här vacker är limfärgstapeten från 30-talets mitt med matchande tapetbård i grått, rosa, svart och guld. Takfärgen målades då ner 18 cm på väggen, innan dess förmodar jag att tapetbården satt uppe vid taket. Visst skär det i hjärtat att inte ha den här tapeten synlig, särskilt då jag inte vet vad som ska upp på väggarna i dagsläget. Kvar blir den förstås, dold under den nya pappsända väggen.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Drevning, tätning

 1. Mycket av samma funderingar som vi själva har angående vår sal hör jag.

  Tror nog att vi också spänner papp över tidigare lager för att bevara dem under. Alernativet tat riva ner dem finns inte mer än på dne vägg där vi upptäkte mögel. Det är upptorkat och bra nu igen och läckan lagad men tapeterna gick inte att rädda.

  Limfärgstapeten är så vacker!

  Gilla

 2. Spännande att hitta och spara spår av annan tid i huset. Som skatter!

  Gilla

 3. Ja visst är det bra med pappspänning på många olika sätt Sophie! Läste att du verkligen förstått vitsen med detta.
  Vi gjorde likadant i köket där de gamla tapetlagren delvis finns kvar bakom pappen.

  Maria, en slags skatter, eller meddelanden från förr, utan ekonomiskt värde är det. Trevliga tycker jag, och tänker på vad som kommer att hittas efter mej :-)

  Gilla