Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Utblick

Än sitter eklöven kvar. Undrar just när det blir lövräfsningshelg i år? Ifjol hann löven inte falla ner innan snön kom och det blev till att räfsa framåt våren istället. I lördags vintrade jag upp i kökslandet där frosten tagit det mesta.

Så här gjorde jag nya utkiksfönstret i ateljén – inga snirklade profiler, endast plana ytor varav två är fasade 15 grader. Det gör att ögat inte bländas av ljuset utifrån utan övergången blir mild då dagsljuset/solljuset släpps in med olika vinklar som avlöser varndra. I den här ateljén, f.d. hönshuset,  ville jag inte plagiera något gammalt, inget ”allmogefönster”, jag längtade efter ett modernare uttryck men samma funktion.  Alltså blev det så här. En till synes enkel lösning:-) Men för att vara helt sanningsenlig ska jag väl tillägga att även för 100 år sedan tillverkades enkla fasade snickerier här i Universumet. Kolla! Förutom alla 100-åriga vackra profilerade snickerier som vi för allt i världen icke ska byta ut.

Det är ju detta som är så fint med gamla profilerade fönsterkarmar, mittposter och fönsterbågar – den vackra profileringen mjukar upp övergången och fönstren blir behagliga att titta ut genom. Motljus är ju verkligen jobbigt för ögat. Genom att sätta upp tunna gardiner grejar man samma sak, att lätta upp övergången mellan ute och inne.
.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Kommentarer är stängda.