Höstlandskap

Så här kan hösten se ut i detta landskap.

Så vackert med halmrullar oregelbundet utströdda på en skördad stubbåker. Här har jag skannat av en pappersbild jag tog för tiotalet år sedan. Då var jag ny här. Tyckte om synen då jag passerade med bil och kände att ett bildminne skulle sitta bra.

Fast egentligen tycker jag att Södermanland är lite för insmickrande för att vara riktigt intressant. Landskapet är lite väl inställsamt och behagfullt, det kråmar sig med sina ädellövskogar inför min syn. Tacka vet jag stickiga enar och granar och tallar i lagom mängd insprängda bland ädellövträden.  Element som vågar sticka upp, sätta gräns, säga till. Det är väl mina rötter som gör sig påminda.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 reaktioner till “Höstlandskap

  1. Hej!
    Var har du rötterna? (Har du kanske sagt, men minnet är nog kort…)
    Vi har tallar på gården, två stycken som är lite jobbiga och kottiga och barriga (men har vackra kottar!), och så har vi en liten skog bakom uthuset, där finns det ännu flera.

    Gilla

  2. Jaså? Jaha. Jag hävdar med bestämdhet att Sörmland ÄR det vackraste landskapet, ett litet Sverige i miniatyr. Eller är det kanske mina Salemrötter som gör sig gällande? Kanske. Men jag kan utsträcka mitt uttalande till ett mer dipomatiskt: alla landskap har sin egen charm… tror jag!

    Gilla

  3. Jomen, som norrländska tycker jag att det är gudomligt vackert i Sörmland. Men så vackert att det känns lite för inställsamt. Och inställsamhet är enerverande besvärligt tycker jag ;-)Enebackar som friställts här i länet är magiskt sköna, helt i min stil. Min favoritdel av länet är den mittersta med ordentligt böljande kullar. Ekar är otroligt fina, ovant för en norrlänning.

    Gilla

  4. Haha, ja jag läste det och skrattade gott! Det enda problemet jag har är backigheten, slättatös som jag är. Det enda jag tänker på är nämligen hur jobbigt det är att cykla uppför såna backar ;)

    Tänk om man kunnat färdas genom sörmland för två, trehundra år sedan. Eller landskapet hemma. Slätten med oändligt många gärdesgårdar, noggrant indelade gärden och öppna utmarker där varenda bergsknalle syntes tydligt. För att inte tala om vattendragen och dammarna som nästan alla är nedgrävda under mark idag…

    Gilla

    1. Sofia, jag har samma dröm som du om att se och förstå det historiska landskapet. Nu gäller kartor, kunskap och fantasi för att få till det ;-)

      Gilla

Kommentarer är stängda.