Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Takdetaljer

2 kommentarer

Det finns detaljer på ett tegeltak som kan utformas på så olika sätt och som är viktiga för upplevelsen. Det jag tänker på är:

 1. taksäkerhet
 2.  ränndalar och plåtskoningar
 3. skorstensbeslag
 4. vindskivor
 5. vattbrädor
 6. fotbrädor
 7. nock
 8. hängrännor och stuprör

Materialen brukar vara trä eller plåt. Nu tänker jag berätta något om hur takdetaljerna blev på Universumets tak och jag vill nämna att allt inte beskrivs för att vara någon slags förebild.  Jag vill beskriva detaljerna man bör tänka på, vare sig man bygger nytt eller lägger om ett tak. Det blir detta inlägg och ett par till. Först 1-3, detta med taksäkerhet, ränndalar, plåtskoningar och skorstensbeslag.

En bra lösning för tegeltak är separata taksteg som man hänger över bärläkten. De pressas inte ner på takpannorna på samma sätt som en stege och pannorna knäcks inte av tyngden. På fotot syns också den nya vinkelrännan och skopan som avslutar denna.

TJB:s taksteg användes här på taket. Vi hoppas att taksäkerheten tilltalar skorstensfejaren då han kommer på besök.

Under den trapetskorrugerade plåten fanns en ursprunglig plåt kvar  i vinkeln mellan frontespisens vägg och taket. Den tog vi vara på och återanvände. Den här bilden togs innan vi målade den lodräta plåtdelen mot väggen med falu rödfärg.

Vi valde vattbrädor av trä, här syns en kort en bredvid frontespisen.  Knutbrädorna är inte heller spikade vid fototillfället.

Ränndalen av galvaniserad plåt är under arbete. Mer om detta HÄR.

Skopan blev så här efter att plåtslagaren lämnat taket. Det syns en konstig smet till höger. Knappast falsolja. Varför gjorde  inte plåtslagaren göra hela skopan av en enda bockad plåt? Sundvalls Plåtslageri AB kan jag absolut inte rekommendera!

Skorstensbeslag av galvad plåt fanns på plats allt sedan vi lät mura om skorstenen. Det nedre plåten låg löst för att den skulle kunna lyftas och tegelpannor läggas in under plåten. Mer om arbetet med ny skorsten och beslag HÄR. Det är inte samma plåtslageri som utfört skorstensbeslagen och årets arbeten.  Vi upplevde detta års plåtslageri av ränndalar och skopa litegrann som snabbfixarsorten, utfört av den typ av plåtslagare som bara monterar färdiga hängrännor.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Takdetaljer

 1. Vilket fantastiskt inlägg, och vilket dåligt samvete jag får över vårt eget tegeltak, suck.
  Nu ska jag titta och läsa allt igen.

  Gilla

 2. Jamen, tanken är absolut inteatt ge någon dåligt samvete.
  Bara att visa på vilka saker det an vara bra att tänka på innan man gör något åt sitt tak. Universumets tak är icke fullkomligt perfekt genomtänkt :-)

  Gilla