Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Grusade planer för 8 år sen

3 kommentarer

För åtta år sedan gick det knappt att kratta grusgångarna till och runt huset. Lerjorden var hårt packad och gruset hade sjunkit ner där man går som mest, kanterna var oskarpa. Här kommer några ”gammbilder”.

Grusgången var svårskött och inte så vacker.

Vi anlitade en man med minigrävare  som grävde bort det som var ner till ca 15 cm djup.  Dokumentationen av arbetet blev sporadisk (jag bloggade inte på den tiden :-))

Gången breddades något men inget gjordes åt kanterna, det vill säga vi placerade ingenting längs kanten för att förhindra ogräs att ta sig in på gången. Inget hårdplast, inget rostigt järn.

Därefter breddes ett ganska tjockt lager stenmjöl ut.

Stenmjölet vibrerades ihop till en ”kaka” med den här maskinen. Bild på stenmjölsytan efter vibrering saknas. Likaså saknas bild på naturgruset som lades på i ett cirka 5 cm djup lager. Blir lagret för tjockt är det svårt att gå på, blir det för tunt kommer stenmjölsytan ganska snart fram. Naturgruset vill jag minnas är ärtsingel 8 – 12 mm, utan kantigt krossmaterial.

Vi passade på att förbättra gårdsplanen med väggrus 0-14 mm, särskilt där bilar inte kör och packar ihop blev det tidigare mycket geggigt och lerigt vår och höst. Väggrus har både runt och kantigt material och blir hårt packat då ytan används. Kryddlandet mot tvättstugan utökades. Där inramar brädor kanterna.

En vår fyra år senare såg gången ut så här, den är lättkrattad och fortfarande duger kanterna.

De senaste  två åren har gräset krupit lite väl långt in på gången, vi har inte skött det hela som man kanske borde. Det var alltså dags att kantskära igen.  Trist men effektfullt. Tidigare har vi bara kantskurit lite lätt en gång på de åtta år som gått.

Stay tuned.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Grusade planer för 8 år sen

 1. Väldigt roligt att läsa om och få se. Vi ska snart göra gångar och plan i trädgården (snart och snart… till våren kanske) och jag vill ha precis som dina. Bara gräskant och ärtsingel så det blir behagligt. FINT!!

  Gilla

 2. Snickarbyxor är ju hur fint som helst det med! :-)
  Jag tycker faktiskt igenväxta grusgångar är väldigt charmiga men visst är det snyggt med ansat också så man ser var vägen går!

  Gilla

 3. Sophie, va kul om mina skriverier kan vara till hjälp.
  Lundagård – en skönhet som du klär i allt:-)
  Du har nog rätt angående grusgångar, det kan bli för puttinuttigt med välansade gångar tycker jag som inte var van vid grusgångar innan jag flyttade hit. Men nu har vi kört kantskärning och fått en sörgårdsidyll ;-)

  Gilla