Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Klippspik

3 kommentarer

Vill du kolla in min klippspik-samling? undrade min äkta hälft glatt i helgen,  samtidigt som han kom med rykande varmt kokkaffe. Självklart ville jag det. Samlingen har ökat efter att den gamla tegelläkten togs bort från taket.

Spiklådan med härlig gammal rostig och bra klippspik.

Här har vi 4 tums. (1 tum = 2,5 cm.)

Och här 3,5 ;  5  och 6 tums.

3 tums finns det mest av.

3 tums spikarna är av två typer, har olika huvuden. Normal spikskalle och dyckert-typ. Sådana här spikar har använts till att spika fast foder och lister i hela huset. I salen ska de återanvändas igen precis som vi gjort överallt alltsedan vi började arbeta med huset.

Klippspik går bara bra att återanvända. Järnet är segt och klarar lätt att rätas ut. Spikändarna är snett avskurna, inte spetsiga som trådspik, och spräcker därför inte träet lika lätt. Klippspik är bra!

Vad ska vi ha dem till tycker du? sa jag och insåg att alla dessa inte går åt till foder och lister.
Vi kan väl använda dem då vi ska spika lite panel inne på torrdasset, sa han.
Utmärkt, sa jag. Det gör vi! Och till kommande brädfodring av logen kanske.

Sven Rinman, 1720 – 1792, var den som anses vara uppfinnare av industriell  spiktillverkning, av klippspik. Enligt uppgift är Nyby Bruk i Torshälla det bruk som första gången tillverkade klippspik i Sverige. Året var 1845. Det kan ta tid för en uppfinning att bli realiserad.

Här ser ni de vanligaste äldre industriellt tillverkade spikarna. Trådspik produceras i mängd fortfarande.  Till vänster syns tvärsnitten för varje spiktyp uppförstorade. Spikens historia är väldigt spännande. Och hörrni byggnadsvårdare, släng inte den klippspik ni drar ut. Räta ut och återanvänd, materialet är fullgott! Och köper ni handsmidd spik i byggnadsvårdsbutiker – se då efter att den verkligen är smidd spik och inte pressad.

För övrigt lär  nog hammarslag vara ett utrotningshotat ljud då skruvdragare och spikpistol tar över.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Klippspik

  1. Avundsjuk på den spiksamlingen. De gör verkligen skillnad! MVH Värmländska Mitt Egnahem

    Gilla

  2. Va roligt att du uppskattar ”rosthögen” :-) Klippspik gör skillnad som du skriver, Mitt Egnahem, även om den är begagnad (och uträtad).

    Gilla

  3. Kul att se! Länkar till den här om du är intresserad: https://saltarvet.blogspot.com/2020/11/spikens-historia.html

    Gillad av 1 person