Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Luta sig bekvämt tillbaka

7 kommentarer

De här två stolarna stod i köket fram till omdaningen 2005. De är anpassade att stå vid den plats där köksbordet stod då, vid fönstret där arbetsbänken är idag. De stod alltid på ett och samma sätt: med ryggen mot fönsterväggen. Varför? Jo, bakbenen är kapade för att man ska få en horisontell sittyta och inte glida av stolen. Och varför skulle man glida av ifall benen inte var kapade? Jo, golvet lutar så rejält, hehe… Den lutning vi bestämt oss att leva med, vi lever på husets villkor. Nivåskillnaden på köksgolvet är som mest 11 cm på 4,5 meter.

Då matplatsen flyttades till andra fönstret fick det konsekvenser för möbleringen. Stolarna funkade inte, de skulle behöva vridas 90 grader som vi nu har möblerat. Alltså är det lätt att dråsa av vilket vi erfor redan tidigare då oerfarna besökare flyttade en stol och satte sig ner :-)

Halvan muttrar ibland över de fina pinnstolarna vi nu använder, två är björkflammade och en ekådrad. De är nog bra men rackliga och han brukar gärna gunga eller sitta lite ”våldsamt” på stolar. Så han vill ha stolar med en annan konstruktion. Jag har tittat på nya stolar som kan tänkas passa men något slutgiltigt alternativ finner jag inte. Carl Malmstens Lilla Åland  är fin, visserligen pinnstol men mer gediget byggd än våra bonnastolar. Men några självklara alternativ finns inte tycker jag…

… förrän min andra hälft efter Målar-Marias ekådring av ytterdörren kom med den vanvettigt goda idén att vi ska fråga henne om att ådringsmåla några stolar också. De här två på bilden och två andra som står vid köksbordet på övervåningen. Ahhh, självklart! Vi öser ur förråden och slipper lagringsproblem!

Titta! De har varit ekådrade, ekkammade, en gång i tiden. Nu ska de här stolarnas bakben förlängas. Sen ekådrar Maria dem genom kamning.  Ett problem är löst  och att det kommer att ta tid att verkställa gör inget för det är inte bråttom, huvudsaken är att idén är kläckt. Så tycker jag det är med mycket – då tankearbetet är avklarat kan jag leva lugnt utan att det arbetet är genomfört.

De björkmålade pinnstolarna flyttas upp till övervånings kök där de kommer att passa som hand i handske ihop med det björkflammade slagbordet.

Ahhh, toppen…

Så här såg det ut i närliggande tid under en kort period i kökets historia då väggarna var svartmålade . Fastän de här två stolarna har nog stått så här nästan från det att huset byggdes och ganska snart satte sig och blev snett. Det var då bakbenen kapades.

Och när kammaren är klar kommer jag att köpa en ny stol till Halvan som han kan sitta framför kaminen och lägga in vedträn och njuta.  Det dröjer länge tills dess men en Arka ska han nog trots allt få…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

7 thoughts on “Luta sig bekvämt tillbaka

 1. Härligt med återanvänding och lagning :).. gillade stolarna, dem kommer att bi väldigt fina när dem blir målade av Maria.

  Gilla

 2. Lite annorlunda att kapa bakbenen på stolen, det har jag inte hört någon göra förr =)

  Gilla

 3. Ja Egge, det tror jag med. Det känns helt rätt att ha beslutat detta!

  Maria, det är verkligen specialanpassning till en enda plats i Universumet. Där det lutar som mest. Lite roligt tycker jag allt att det är.

  Gilla

 4. JA verkligen anpassat efter platsen, roligt och smart gjort. Vi har fyra stolar, som liknar dina, som stod här i huset varav två är vitmålade och de andra två har kvar originalmålningen som är precis som dina ekkammade. Våra är klädda med tyg på sitsarna nångång senare och då har de tyvärr sågat av de utstickande kanterna på sitsarna vilekt gör at de troligen kommer se lite konstiga ut om vi tar bort tyget. Får se hur vi gör när det blir aktuellt att använda dem nånstans.

  En Arka har vi också på barnens rum, den har hängt med i många år och var Mats brors tidigare men han gav bort den och vi passar på att reta honom så ofta vi kan då han inte visste (inte vi heller då) att det var en designstol som är värd en del pengar. :-) Skön är den att sitta i iallafall och jag är väldigt förtjust i formen. //Sophie

  Gilla

 5. Visst är stolar ett roligt kapitel, Sophie!
  Här blandar vi högt och lågt. Från Arne Jacobsen till allmoge. Gillar´t. Och Arka är ju en pinnstol, får se vad Halvan säger om det… jag tycker i alla fall mycket bra om den. Måste vara bra barnstol också.

  Gilla

 6. Vad häftigt med stolar som liksom ”tillhör huset”. Har just nu gamla stolar som jag målat om vid matbordet, men har också kikat på Lilla Åland. Varit lite sugen på dem och ett runt fårskinn på varje stol dessutom. Men än så länge får de hemmafixade hänga med ett tag till.

  Gilla

 7. Jag trivs med det som funnits här (blandat med lite nytt). Hade inte så mycket blivit övermålat på 70-talet hade det varit ännu enklare. Och en rund grå fårskinnssits ska det vara på Arka. Skönt och fint! Kanske borde jag redan nu köpa en så´n till gungstolen framför tv:n… Asta, bra idé!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s