Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Vill ha en levande gardin

4 kommentarer

… en så´n där av vildvin som täcker norröppningen av farstukvisten, alltså öppningen till vänster i bild. En sådan klättrande och hängande gardin som vinden rörde så vackert sägs det ha funnits här under Agnes tid.

Efter att från byggställningen som stod här ha tagit bort klätterrankor som letat sig över hörnet och upp på norrgaveln ser vildvinet ut så här nu. Inte så värst kul jämfört med min inre bild av vad som ska bli. Vajrarna satte jag upp för flera år sen samtidigt som de trista 70-tals fönsterbågarna som satt på farstukvistens norrsida. 

Jag önskar mej alltså rankor hängande framför kvistöppningen. Därför tog jag sticklingar av de vekaste topparna. och stoppade dem längs kanten på en jordfylld djup plastkruka. Vattnade kopiöst.  I krukan får de stå med hopp om att de rotar sig till sist. Lövkompostförvaring blir bra över vintern. Det lär ta sin tid innan/om det blir en ”gardin”.

Det här med att alla sticklingar rotar sig bäst då de stoppas intill kanten på en kruka är verkligen en beprövad sanning. Ändå är det ingen som kan förklara varför. MrsUniversum gillar en sådan ovedersäglig vetenskap.

Något liknande tänker jag mig framöver. Bilden är länkad.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Vill ha en levande gardin

 1. Jag kände inte till det där med att det rotar sig lättare nära en kant, det ska jag tänka på. Blir nog vackert tillslut det där, även om det tar sin lilla tid.

  Gilla

 2. Underligt det där med kruk-kanten, Maria. men har läst det på skilda håll (första gången i Allt om trädgård på,90-talets slut) och prövat på det själv med buxbomsticklingar. Kanske kan man kalla det ett husmorstips ;-)

  Gilla

 3. Vilket jobb med taket!

  Gilla

 4. Helena, en tröskel har passerats och vi är härligt glada!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.