Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Jag ser rött…

2 kommentarer

… då jag sticker ut näsan genom ateljédörren, alltså går ut ur f d hönshuset. Där rakt fram står ladugården, delvis alldeles nymålad.

Jag är lite skeptiskt inställd till att måla allt trä på gården rött på en enda gång. Med tiden har patina och nötta ytor blivit ett med mitt Universum så jag vill inte göra för ”fint” och enhetligt. Underhåll med olika intervall hörde till livet på en bondgård. Därför ställdes jag inför en avvägning då jag målade vedboden, magasinsgaveln och den lilla väggsnutt på mjölkrummet som syns på bilden härom helgen. Skulle jag fortsätta med lagårn?

Som bra var kom arkitektkompisarna MoP  på besök och efter dividerande kom M. med idén att varför inte enbart måla ytorna med liggande  fasspontbrädor. Självklart. Det blev en bra avgränsning tills det året jag fortsätter med andra delar av lagård och loge.

Ladugårdens nedre del är förresten timrad med liggande timmer. På ena sidan om lagårdsdörren är timret panelat, på den andra har kalkbruk lagts på någon gång på 40-eller 50-talet tror vi och då byttes även fönstren ut. I putsdelen finns nämligen gårdens enda kopplade bågar som fanns då här var fungerande bondgård. Ladugården fick de modernaste fönstren vilket är lite intressant.

 

Övre delen av lagården med stående bräder samt logen lämnades som de är. Rödfärgningen är antagligen utförd på 50-talet som under cirka 30 år skyddats av plåt ;-)

Kan berätta att jag INTE drar mig för att måla på ytor som tidigare varit målade med annat än slamfärg. Mjölkrummet till exempel – denna lilla byggnadsdel var målad med en konstig blank modern färg då jag flyttade hit. Efter att ha gått över med en stålborste utan att ta bort den färg som satt som berget, målade jag frejdigt med röd slamfärg.  Stålborsten på bilden är nyss inhandlad på Clas Olsson och verkligen bra då man får styrka av tvåhandsgreppet.

Så här ser mjölkrummets största fasadyta ut från sidan cirka 10 år efter att jag ”fuskskrapade” med stålborste och målade den med röd Falufärg. På de blanka ytorna sitter 70-talsfärgen som berget. Ett annat alternativ hade varit att byta ut all panel men jag ville testa först. Rakt framifrån ser ytan tillräckligt bra ut för att MrsUniversum ska acceptera den. Samma sak gäller torrdass och redskapsbod med dörrar. De syns här nedanför:

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Jag ser rött…

  1. Tänk att du alltid skriver saker som ger mig råd utan att jag bett om det! :-) Jag funderar en del på torpet som ju tyvärr målats med röd plastfärg. Panelen som är målad är originalet som suttit sedan det byggdes på 1840-talet (förutom på södergaveln som bytts senare och igen är helt upprutten) och det känns inte bra att byta ut bara för att vi inte får bort plastfägen. Många av brädorna är helt ok men vi har ju inte testat ännu om det går att få bort färgen. Din metod med att ta bort så mycket som möjligt skulle säkert fungera. Vi har ju en speedheater och har tänkt ta en del med den förhoppningsvis. Att det inte blir som inna är ok för vi kan trots allt behålla originalbrädorna. Åtminstone delar av dem då kanske.

    Gilla

  2. Kör hårt, Sophie…

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.