Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Uppfräschat

5 kommentarer

Igår kväll tog jag några minuter för att fräscha upp fönsterbågarna utvändigt. Jag strök kokt linolja med en trasa på bågarna. Den rödoranga färgen kom bättre till sin rätt då och ytan blir stryktåligare igen mot väder och vind.

Lätt som en plätt. Den vänstra bågen är inoljad, den högra väntar på samma behandling.

Och som synes genom rutan har jag köpt Coops Retro Edition 2011 med Stig Lindbergs mönster. Det blev 4 av varje – assiett, skål och mugg. Kanske åker de med norrut till 50-talsköket…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Uppfräschat

 1. Hej,
  Vad kul att hitta din blogg igen. Jag ramalde in på den för länge sen när jag googlade om hamling tror jag. Det är inte många som skriver om det! Sen tappade jag bort dig och ditt bloggnamn och tiden gick. Gillar dina ämnen och det du skriver om. Verkligt fin blogg.
  Hälsningar
  Kristina

  Gilla

 2. Tack för att du tog dig tid att kommentera, Kristina. Och trevligt att höra att mina lite ”udda” ämnen intresserar. Hamling, slåtter, landskapvård är viktiga ämnen tycker jag som få bloggar om som du skriver. Åtminstone hittar inte jag heller de bloggarna.

  Gilla

 3. Rå linolja är ännu bättre att använda i just sådana här fall, men du kanske bara hade kokt hemma för tillfället. /Vänligen Lisa.

  Gilla

 4. Ja rå linolja torkar ännu långsammare än kokt. I en del litteratur står det att halvolja ska användas, häften linolja,hälften balsamterpentin.

  Gilla

 5. Man behöver inte späda med balsamterpentin, en del mår ju tex illa av det. Den påskyndar torktiden däremot, det är finessen. Penetreringsförmågan hos den råa linoljan är märkbart mycket bättre, därför rekommenderar jag den tex vid en sådan här ”hjärtochlungräddning” över vintern. /Vänligen Lisa.

  Gilla