Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Å andra sidan

3 kommentarer

På fredagmorgonen den 19 augusti började rivningen av plåttaket mot gården.  De två ställningarna flyttades dagen innan till var sin sida om farstukvisten.

Detta är sista bilden på huset med trapetskorrugerat plåttak. Underbart skönt att den eran är förbi!

Plåten väck. Solen skiner från blå himmel.

Underlagsbrädorna är alltså av typen spontade  ”falbrädor” med vattenspår för avrinning.  Tjockleken är 25 mm, bredden mätte jag till 85 och 130 mm täckande bredd. Brädorna är lite väl klena för att de tre åsarna ska räcka som underlag vilket jag nämnde tidigare. Ni ser så taket sviktar. På några ställen ser man ljuset sippra in då man befinner sig uppe på vinden. Vi tror att detta är en lokal variant av bräder som sågats på sågen som fanns i Ängsholmen.

Den ursprungliga bärläkten 1×1,5 tum finns kvar. Den är spikad med 3 tums klippspik. Läktavståndet är 330 mm. De grövre reglarna är underlaget för plåten som pallats upp på sina ställen för att bli vågrät.

Under 70-talets uppregling fanns plast som föll samman i mindre sjok.

Detta är det ursprungliga underlaget för det enkupiga teglet som lades på omkring 1910.

Direkt påbörjades läggningen av träfiberskivorna. Snabbt gick det.

Klockan två var detta takfallet täckt med träfiberskivor, masonit. En timme senare, då vi körde bort plåtarna,  hällregnade det. Brädhögen är nu uppeldad men innan dess drog idoge Halvan ut klippspikarna för eventuellt kommande bruk. Klippspik går bara bra att återanvända.

Så är läget just nu. To be continued.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Å andra sidan

 1. Det är verkligen ett fint undertak med de där speciella profilerna. Och det är kul att se hur det hänger och hur man sedan reglat upp för plåten.

  Er trädgård ser så lummig ut med alla äppelträd, vi har inte ett enda och det är också väldigt kalt runt husen. Här finns olika barrträd planterade på 70-talet men jag har väldigt svårt för dem så de kommer försvinna allihop. Däremot ska vi införskaffa en mängd träd och buskar för att få till en trädgråd som inbjuder och inte bara är en tom yta.

  Gilla

 2. Blir snyggt med tegel!

  Gilla

 3. Sophie – Ibland kan det kännas lite för lummigt – som när man en mörk kväll går på grusgången och tjongar in i ett äpple på en gren (nertyngd av frukten). Jag tar sekatören eller grensaxen och klipper skoningslöst bort det som hänger för lågt ner över grusgången, Halvan förmår inte riktigt. Inte heller där är vi ense ;-)
  Men fruktträd vill vi ha såklart!

  Maria – äntligen säger jag bara. Änteligen blir det tegel på taket!!! Som jag sett fram emot detta. Borde firas rejält då det är klart.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.