Det gamla köket

Då köket på andra våningen här i huset inrättades 1924 fanns inget rinnande vatten och  inget avlopp över huvud taget indraget i huset, inte heller på bottenvåningen. De gamla föräldrarna som flyttade in här hade samma standard som de vuxna barnen som tog över jordbruket och som bodde på bottenvåningen.

Det lätt att behålla och bevara köket här uppe. Järnspisen får vara kvar som värmekälla med kokmöjlighet och diskbänk/arbetsbänk är förvaringsutrymme. Det här river vi inte ut.

Zinkbänken var vitmålad men vi skrapade bort färgen. Fortfarande syns skrapriktningen, hur vi ska få bort den vet vi inte riktigt.

På bilderna har MrsUniversum försökt att rekonstruera hur det såg ut då man bodde här. Varmvatten fick man från cisternen vid vedspisen om det inte värmdes i panna på spisplattan. Disktrasa av bomull eller linne användes förmodar jag, en disktvaga likaså. Tändsticksaskarna Solstickan med Einar Nermans kom först 1936 och då var det askarna små antar jag, inte stor som den på bilden.

Råttfångaren är livs levande och nutida, en riktig favorit!

Innan emaljerade kärl kom användes materialet koppar. Den här bunken rymmer 13 liter.

Diskbänkskåpet har upphöjd kant för att vattnet inte ska rinna över. Snedfasningen av hörnet är klassiskt för att lättare runda det utan att stöta i. Här i huset finns många 45 graders avfasningar. Sockeln runt diskbänken är lägre än sockeln i övriga köket, den är även oprofilerad.

En emaljerad hink med vatten hör hit. Den här är en vit från Kockums med blå kant.

Stänkskydd mot fasspont och murstock av samma zinkplåt som nubbats fast. Den emaljerade hinken med trähandtag bar man in vatten i.  MrsUniversum får se till att ta fram en skopa till hinken. Och så ska jag kanske ta fram den vitemaljerade tvålkoppen. Vilket diskmedel som användes vet jag inte men det kan väl inte vara omöjligt att ta reda på…

Det enda av det som visats som inte återfanns här i huset är disktrasan, spånkorgen och trasmattan jag vävt. Allt annat är kvar sedan gammalt. Slaskhinken kanske var en galvad hink. Jag tror att den stod i vänstra skåpet men säker är jag inte.

Så här ser det normalt inte ut här i gammelköket, fast det är trevligt att försöka iscensätta för att förstå hur livet med vardagssysslor levdes förr i tiden här i huset. Jag tycker detta är väldigt roligt, lajbans.  Nästa gång jag gör det tar jag vatten i hinken, hett vatten och diskmedel i baljan, skopa till hinken och odiskade kaffekoppar med sump i  ;-) .

HÄR kan du läsa hela inlägget om hur köket används idag.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

8 reaktioner till “Det gamla köket

 1. Men så vackert i ert ”extrakök”, detta slår alla moderna spånplattekök med hästlängder! Gillar zinkplåten, och har faktiskt funderat på det till vårt framtida kök, men är det praktiskt frågar man sig också? Finns det någon duktig plåtslagare som kan få till avfasade hörn i zinkplåt blir nästa fråga. Är färgen i köket den ursprungliga?
  Tänk att folk fortfarande river ut sådana kök och byter ner sig för ”modern standard”!

  Gilla

 2. Verkligen vackert! Jag tycker också det är hemskt roligt att iscensätta på det här viset. Att bara ha ned grejor som faktiskt fanns på den tiden och användes.

  Det är beundransvärt att det finns de som sparar på sånt här som egentligen inte har någon praktiskt funktion. Vi har mycket bryderier om vårt kök från slutet av 1930-talet på ovanvåningen som är i rummet Maja ska få. Vi kommer vara tvungna att ta ut det för vi kan inte kräva att hon ska leva med det men på något sätt ska det sparas för framtien.

  Gilla

 3. Jättefina köksbilder!! ‘
  De har en stämning som ej går att beskriva. Kommer ihåg när jag var barn att vi någon gåmg var på besök i en granngård. Deras kök hade samma känsla
  Jag spar bilderna i mitt idearkiv för vår kommande kök.
  MvH
  Hans

  Gilla

 4. Eija – javisst är lillköket charmigt. Zinkplåt är praktiskt om man slaskar med vatten men har även en fin matt grå yta hur som. Att ha det i ett nytt kök är en idé som du väcker hos mig nu och jag nappar direkt! Långa rostfria specialbeställda diskbänkar är ju vanliga – i mitt barndomshem hade vi rostfri plåt även som stänkskydd på väggen. men zinkplåt känns åldrdomligare och ytan är så vacker. Skickliga plåtslagare finns om än inte överallt. Fortsätt förverkliga den utmärkta idén!
  Färgen i köket är inte den ursprungliga. Panelen var målad brun på 70-talet, zinkplåten vit. (https://mittuniversum.wordpress.com/?s=sp%C3%A4nning) Under fanns en grön kulör lika fönstersnickerierna. Redan 1998! lämnade vi ett provstycke till Engwall & Classon som tog fram det som var så likt som möjligt. Då iordningställdes det som nu är sovrum. Vi hade beställt mycket färg för att det skulle räcka även till köket som målades 2003. Bråttom, nä nä…

  Sophie – det här är en praktisk hörna med funktion för förvaring, uppställning och uppvärmning. Och kopparbunken står bredvid kakelugnen i rummet intill – fylld med björkved.
  Vore jag liten tjej skulle jag nog gilla att ha ett riktigt kök i mitt rum att leka i. Spisen har ni redan flyttat ner om jag förstått rätt. Finns rinnande vatten är det härligt att använda då man ska måla vattenfärg. Om man vill bevara går det att göra på så många andra sätt också – provisorisk flexibel tunn vägg, draperi. Har ni frågat vad Maja själv vill?

  Hans – tack för fin kommentar och att du tar dig tid att kommentera. Kan jag ge andra idéer är jag lycklig.

  Gilla

 5. Du har så rätt i att det finns många sätt att bevara på. Frågar vi Maja har hon säkerligen inget emot att ha kvar köket nu, jag har tänkt just det där hur kul det hade varit att leka i ett ”riktigt” kök när jag var liten … men när hon blir äldre är det kanske inte lika kul. Vi har flyttat ner spisen men det murade runt om finns kvar och även vasken och kranen fast inget vatten (det fanns vatten när vi flyttade in men ínget fungerande avlopp så man kan inte använda vattnet så vi tog bort det.)

  Vi har också funderat på om vi skulle kunna sätta en vägg framför eller dölja på något annat sätt men man tar bort mycket av symmetrin och ytan i rummet då. Det som finns kvar idag är förutom biten med murat och vasken en vägg med ovanskåp och golvskåp samt mellan en bänkskiva. Allt är målat grönt (dekorationsmålat) och det är just det som krånglar till det lite. Det skulle kunant bli fantastiskt bra förvaring för Maja på hennes rum men jag har väldigt svårt att tänka mig att det skulle funka med den gröna det har idag och eftersom det är originalfärgen är jag inte sugen på att måla över, då är det liksom mycket förstört ändå. Det är därför vi funderar på att ta ut skåpen och använda dem nån annanstans eller sätta undan dem så länge. Ett alternativ är att vi tar det rummet och Maja får vårt… fast det är mindre. Vi har valt de två största till Anton och Maja.

  Arbetet ligger en bit in i framtiden så jag håller mest på och vänder och vrider på alla möjligheter och hinder för tillfället //Sophie

  Gilla

 6. Sophie – var och en efter hans/hennes smak såklart.
  Vi funderade många år innan vi slog till och gjorde köket till vad det är idag – innan dess hade gamla köket en annan funktion, ett väl använt rum. Det lilla vi gjorde i första vändan var att limfärgsmåla de brunoranga 70-talstapeterna.

  Många välmenande tips har vi fått under årens lopp… råd att stöta och blöta tills vi tog slutligt beslut. Långsamhetens lov vet du ju att jag sjunger…

  Gilla

 7. Hej! Vad roligt att du har länkat till mig. :) Såg det först idag! (eller så har jag sett det och glömt, mitt minne är fruktansvärt..) Hittade det här inlägget när jag letade efter en NCS kod för en snygg grön kulör, och i googlingen kom du upp.

  Er gröna är kanske lite för ljus för oss, har tänkt mig mer som den här: http://sodergarden.files.wordpress.com/2011/05/p5020009.jpg

  Jag får leta vidare! :)

  Gilla

  1. Sent omsider… haha, det var tre år sen jag länkade till ett av dina inlägg.
   Kulörer är svårt att diskutera och bestämma via datorskärmen :-) IRL-prov är bara bäst.

   Gilla

Kommentarer är stängda.