Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Komposthörnan

5 kommentarer

Komposten är en livgivande och viktig del av Universumet där det kryllar av aktivitet men det är inte världens prydligaste plats. Den ligger bakom utedasset intill ladugården precis där gödselstacken låg när gården var en bondgård.  Det var väldigt uttänkt då och fungerar lika bra nu.

Här har vi lövkompost och varmkompost. Den senare behövs tillstånd från kommunen för att inrätta om man som vi slänger hushållsavfall där. Gårdens undantagshörn, inte vackert men bra både till funktion och läge. Det ligger dolt från gårdens centrala delar. Här tillåter jag till exempel att brännässlor frodas under fläderbusken, de kräver kväverik jord.

Komposten ligger skuggigt till, bara morgonsolen når fram. Den vinkelbyggda ladugården/logen/dasset skuggar mestadels med den stora eken och en fläderbuske som extra hjälp. En torr kompost fungerar inte, det vet de som prövat för i en torr kompost trivs myror. Är det riktigt varmt och torrt under sommaren sätter vi en vattenspridare på lövhögen som får strila några timmar för att förbättra förmultningshastigheten.

I veckan tömdes varmkompostbehållaren, Biokuben,  på sitt innehåll som skyfflades över i den öppnare nätkomposten. Nästa år hamnar detta innehåll i en tredje friliggande hög varifrån jag tar kompostjord till köksland och rabatter. Här ovan syns botten på varmkomposten med ett finmaskigt nät som förhindrar att skadedjur som råttor tar sig in i den. Lock behövs för att fåglar inte ska krafsa i den. Komposten är uppbyggd som en ”timrad”  konstruktion med ”plaststockar” fyllda med isolerande frigolit.

Här har komposten börjat fyllas. Löv och lite kvistar i botten sen är det bara att ösa på hushållsavfall då locket lagts på. Eftersom vi har många ekar som ger löv som ruttnar sakta, och löv används som strö eller täckmaterial i varmkomposten, tar den lite längre tid på sig än om garvsyrefyllda löv inte stoppades i.

Detta är vår komposteringshörna. Här arbetar mikroorganismer och maskar. De gör ett bra jobb. Tilläggas bör kanske att normalt gräver vi om varmkomposten på våren, men så blev det inte i år.

Potatisblast och annat stort från trädgårdslandet slänger jag på lövkomposten bakom till vänster. Där övervintrar även en del krukor med lökar, buxbomsticklingar mm övertäckta med löv. Även somamrtid är här skuggigt och lite fuktigt så sticklingkrukorna står här då med men ovanpå löven.

”Halvan”  höll på med kompostering av hushållsavfall innan jag kom in i hans liv. Utan att ha så många att jämföra med tycker jag han är bra på detta. Ni skulle höra då han talar om sina medarbetare maskarna. Snacka om djurvän. Det är delvis för maskarnas skull som använder vi grep då vi vänder jorden i kökslandet också – det inte ska vara stor risk att maskarna delas i två delar om jorden bearbetas med grep istället för spade  :-)  Harry Martinson har skrivit en dikt om daggmasken. Nu är det inte vanliga daggmaskar som kryper i komposten utan lövmaskar tror vi de heter, kortare, rödare och smalare, men alla maskar gör nytta: ”de underjordiska bönderna”.

DAGGMASKEN

Vem vördar daggmasken,
odlaren djupt under gräsen i jordens mull,
Han håller jorden i förvandling.
Han arbetar helt fylld av mull,
stum av mull och blind.
.
Han är den undre, den nedre bonden
där åkrarna klädas till skörd,
Vem vördar honom,
den djupe, den lugne odlaren,
den evige grå lille bonden i jordens mull.

Harry Martinson ur ”Passad”

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Komposthörnan

 1. Nu blir jag allt lite avis. Jag skulle vilja ha en bra kompost, men har liksom inte hittat något bra ställe till det. Vi har inte riktigt så mycket plats som ni. Men jag har ett hörn som jag funderar på. Krävs dock en hel del arbete och den tiden har vi inte just nu. Kanske en annan dag?

  Gilla

 2. Asta – jag håller inte med om att det krävs mycket arbete. En yta på ca 1×1 meter, en varmkompost – sen är det bara att börja kompostera. För alla som odlar är det en väldigt tillgång att få näringsrik kompostjord varje år. Men en liten plats på tomten krävs. Det är lövkomposten som kräver yta om man har många lövträd och om man inte bränner löven.

  Gilla

 3. Varför lägger ni över från varmkomposten till nätkomposten? Behöver det eftermogna? Vi har också en Biokub, har iofs bara haft den en säsong, men i våras såg det ut som om allt det vi lagt i under hösten/vintern var förmultnat. Å andra sidan tillförde vi inte så mycket under vintern, det kanske är annorlunda när man lägger i kontinuerligt under hela året? Jag hoppas kunna ta från biokuben i vår och blanda upp med trädgårdskomposten och läggai rabatt och land.

  Gilla

 4. Jag menar inte att komposten kräver så mycket arbete. Det är att få fram utrymmet. Hörnet innehåller träd, sly, trädgårdsavfall mm idag. Så det är rensningen som kommer att ta tid. Komposten i sig tror inte jag heller är så jobbig. Har läst på en del där.

  Gilla

 5. Sara – det är som du antyder. Eftersom vi tillför jämt under hela året är allt inte förmultnat dåå komposten töms. Det hamnar underst i ”andraårshögen” och har förmultnat till kommande säsong. Det var också därför som tömningen skedde efter semesteruppehållet som visserligen var kort men dock ett uppehåll…
  Vi är väldigt nöjda med Biokuben, hoppas du också blir det och att din kompostjord blir nyttig!

  Asta – det som tog längst tid för oss var att bestämma vilken varmkompost vi skulle köpa :-) Lycka till med framtida kompostering. Det känns väldigt bra då avfallet recyclas.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.