Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Helgens rödfärgning

3 kommentarer

I helgen rödfärgade jag några väggar igen. Det känns så kul och överkomligt då man tar det i etapper. Så lätt att sätta igång då jag inte behöver ha några  funderingar om kulörbyte. Sådan här målning är min grej.

Två gamla oanvända ESAB– kepor hittades i en låda i Halvans outsinliga (?) ”förråd”. Den ena blev min huvudbonad vid rödfärgningen. Snygg va?

I maj fixade vi till en enkel sidovägg/insynsskydd till vedboden som ligger ihop med det gamla traktorgaraget från 60-talet. MrsUniversum ville ha det lite enhetligt men inte tjusigt. Bondgårdsupplevelsen får inte övergå i något perfekt som aldrig fanns då gården var levande med kreatur. Vi tog olika brädor ut brädförrådet, vissa med vankant och kvisthål.

Veden är travad sedan länge (man säger att den skulle vara inne före midsommar) och nu är den välventilerade vedbodväggen och garaget åt samma håll rödfärgade. Vips så ser det prydligare ut. (Resten av garaget får bli en senare fråga.) Jag rödfärgade även de delar av ladugården och mjölkrummet som vetter mot hönshuset/ateljén. De och vedboden ströks med den billigare röda falurödfärgen, medans magasinsgaveln som också rödfärgades, fick den ljusröda kulören. Vi har bestämt att bostadshus och de två byggnaderna i vinkel mot detta blir ljust faluröda, alla övriga röda hus målas med den vanliga något mörkare faluröda kulören.

Den urgamla hopfällbara sågbocken får stå under taksprånget.  Visst är den vacker? Den har använts här på gården under många år, numera ganska sällan. De två senaste åren har vi köpt färdigkluven ved och när vi avverkar används den eldrivna kapen och vedklyven mestadels. Men kvar blir det hjälpmedel som David använde här på gården för länge sen.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Helgens rödfärgning

  1. Tycker ni lyckats utmärkt med er föresats att inte göra det för perfekt utan ge det en känsla av autencitet mot den gamla bondgårdmiljön. Och det blri så fint när man ger gamla byggnader (och nya) ny lyster med rödfärg.

    Gilla

  2. Visst blir det finast när form kombineras med funktion…när det är på ”riktigt” så att säga. Hem som är som stilleben är tämligen tråkiga och själlösa…och passar möjligen i tidningen Lantliv..eller någon annan inredningstidning med glassiga och tillrättalagda bilder.

    Gilla

  3. Slamfärg är det vackraste man kan ha i vår svenska miljö. Den är aldrig fel. Fel är inte veden heller och precis lika vacker.

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.