Mitt Universum

Om byggnadsvård med kulturhistoria.

Kulturfönster

6 kommentarer

Jag fick ett samtal från ett företag som ville presentera sig för en tid sedan.  Det var Kulturfönster i Lenhovda AB. Eftersom fönster är en viktig del av en byggnad och eftersom fönster byts allt som oftast tycker jag det kan vara intressant att berätta om detta företag. Okej, det finns några till företag som producerar fönster som passar i byggnadsvårdssammanhang och i kulturhistoriska miljöer. Men lika ofta får man specialbeställa hos ett snickeri. Eller minst lika vanligt är att husägaren åker till byggvaruhandeln och köper från standardlagret och får jobb med efterlagning av fasaden, får vippfönster som inte passar in i ett äldre hus osv. Läsare av Vi i villa vet vilket begränsat, ja kanske obefintligt, utbud som finns bland fönsterannonsörerna  att sätta in i kulturbyggnader.

Kulturfönster i Lenhovda AB  tillverkar kopplade 1+1 fönsterbågar, sidorhängda och utåtgående. Man har få profiler i urval men måttbeställer gör man, inga standardstorlekar finns. Självklart är spröjsarna äkta vara, inte falskt ditsnäppta. Olika glas finns som nytillerkat ”antikt” maskinglas 3 mm och äldre glas vid tillgång samt även då energiglas. Ett par olika gångjärnssorter finns i utbudet.

Man ytbehandlar med linoljefärg och penseldrar det sista lagret.

Och man planerar att tillverka enkelbågar med separat innanfönster. Ja, kanske kan man redan nu beställa sådana. Detta senare gladde mej speciellt mycket med tanke på ett annat av våra husprojekt.

Och nu undrar jag – finns det någon hake med detta eftersom det låter nästan för bra? Vi byggnadsvårdare är ju inte bortskämda med enkla lösningar.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 thoughts on “Kulturfönster

 1. Ringde dem faktiskt igår (efter ditt tips) för att prata om våra fönster (som är en riktigt sorglig historia för tillfället :-( )men de har inte möjlighet att tillverka enkelfönster med lösa innanbågar. Det var just därför jag ringde men han jag pratade med, som var väldigt trevlig och hjälpsam, sa at de fått tacka nej till även andra projekt för de hade inte maskiner för att lösa det.

  Synd för oss men väldigt fina fönster gör de.

  Gilla

 2. Vi får hoppas att företaget framöver snart kan lösa detta med enkelbågar och lösa innanfönster. Och att det finns efterfrågan och avsättning för den typen av fönster :-) Fram tills dess gäller specialbeställningar hos lokala snickerier för sådana produkter.

  Gilla

 3. Ja om det bara fanns nåt lokalt snickeri som ville göra det åt oss…

  Gilla

 4. Sophie – är det så svårt att få enkelbågar med innanfönster tillverkade? Jag har inte försökt ännu men om ett par år kommer det att bli aktuellt. Verkligt tråkigt att vi byggnadsvårdare med ambitioner att få den gamla sortens fönster ska hållas på sträckbänken…

  Gilla

 5. Skickade in en offertförfrågan igår klockan 2330 fick svar i morse 0605 med ett väldigt bra pris. Har nu beställt och hoppas att levereansen blir lika bra.

  Tack för tipset och tack för en bra blogg!

  /Larre

  Gilla

 6. Hej Larre, berätta gärna mera då du fått fönstren. Själv har jag ingen referens…
  Hoppas det blir bra!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s