Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Kila runt hörnet…

9 kommentarer

Minns ni denna bild som jag visade för inte så länge sen:

Det är detta som döljer sig om hörnet:

Det ska åter igen komma enkupigt tegel på bostadshusets tak.

Som vanligt är inte alltid verkligheten så lätt som tanken.  Det gamla teglet vi plockade ner från en lagård för ett par år sedan kommer inte att täcka alla takytor.  Ett beslut jag kan uppleva visst missnöje med, men som de andra inblandade är oerhört glada över ;-)  Takkonstruktionen är ett åstak med kroppås och två åsar till per takfall. Eftersom underlaget är svajigt måste bärningen förstärkas vilket får en del följdverkningar.

Vi har hjälp med detta och ena takfallet läggs nu. Efter semestern är denna täta och mycket funktionella men oerhört FULA trapetskorrugerade aluminiumplåt ett minne blott. Det ser jag fram emot.

Det finns mycket att skriva och berätta om detta men det får vänta. Just nu finns annat att hugga tag i.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

9 tankar om “Kila runt hörnet…

 1. Sitter det en själ på taket där borta?! :)

  Gilla

 2. Vackert med tegeltak, men det gäller att komma till skott som med allt annat…vi har samma trapetskorrugerade solblekta svarta tak på bostadshuset. Det är tätt så det får hänga kvar ett tag till…under finns originaltaket i engelskt rött, ett falsat plåttak, har hittat ”regntrattar” slängda lite här o var i skogen också. Drömmen vore att lägga ett likadant, men så var det detta med plånboken!
  Till din fråga om hängränna och stuprör, dessa var intakta och väl fungerande på balkongskelettet, även plåten på balkongtaket, så vi har gjort allt på lättast och billigaste vis genom att låta det som finns vara (fast det inte är original), tillför ett räcke och fixar juste panel under fönstren. Dyrast som alltid blev jobbet som måste lejas bort, nämligen tillverkning av ny balkongdörr. Hittade ingen beg. med rätt mått!
  Lycka till med takprojektet!

  Gilla

 3. Haha lilla Kråkslottet, det satt en själ i en levande kroppshydda på taket då nedersta bilden togs. Men jag kilade runt hörnet för att klättra upp på taket :-)

  Gilla

 4. Eija, det låter som ett guldkorn som döljer sig under ert funktionella trapetskorrugerade plåttak! Vi hade disussion idag om de befintliga hängrännornas vara eller inte vara. Att som ensam kvinna diskutera med män är inte alltid lätt. Resultatet låter visa sig framöver – de byts på baksidan. Det är hål i det ena av tre. Jag vill behålla framsidans hängränna. Jag vill behålla samtliga stuprör med skrapa böjar och utkastare nertill.

  Gilla

 5. Åhh vad fint det kommer att bli och det var ju verkligen ett stort projekt ni gett er på.

  Gilla

 6. Ja, för mej är det STORT att äntligen få tegel på taket. I ärlighetens namn ska tilläggas att vi har hjälp av proffs.

  Gilla

 7. Det kommer att bli jättefint !

  Gilla

 8. Jag är nyfiken på vad ni hade för undertak, ett gammalt eller ett modernt, och hur ni valde att lösa det? Anledningen till att jag frågar är at vi går i takfixartankar själva. Vi har visserligen tegeltak (dock bytt till tvåkupigt någongång i tiden av någon) men stickspån under detta och det läcker in om takpannor hamnaer ur läge eller ligger spruckna en tid. Vill inte sätta board på som man rekommenderar i gamla byggnadsvårdsböcker, jag tror inte på att förvandla ett diffusionsöppet undertak till tätt, tror mer på någon form av vattentät men diffusionsöppen takduk, och sedan tillbaka med pannorna igen. Men det är en ren hypotes från min sida.

  Gilla

 9. Tove – vi hade ett gammalt undertak av spontade, tunna ”falbrädor”. Taket sviktade mellan åsarna men byta ut ursprungsbrädorna är inte aktuellt. Jag kommer att skriva mer om detta men hinner inte nu. Vi valde träfiberskivor dikt brädorna och ströläkt med regeldimension för att få bärning till teglet som är bra mycket tyngre än tp-plåten. Jobbet är inte klart ännu.

  Spåntokig som jag är skulle jag inte ta bort spånen.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.