Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Att laga

5 kommentarer

Ibland går saker sönder. Senast var det mattpiskans skaft som tappat bindningen. Då tar jag hampasnöre och gör ett antal halvslag runt det som spretar. Det är lätt som en plätt och går fortare än man kan tro. Varför slänga då man kan laga.

Jag använder rottingkorgar då jag t ex går för att hämta och bära ner saker i matkällaren eller går över gården till arbetshuset. Lindningen runt handtagen håller inte hur länge som helst. Jag gör likadant med dem, snor runt med hampasnören och då håller de några år till. Det här var väl inget att blogga om egentligen, bara kul att berätta. Apropå nött och nytt, slit-och-släng…    Här finns gamla arbetsredskap och föremål som använts och lagats – såll, spadar, räfsor, kuddvar….  Ju längre jag lever här på gården desto mer känsla för patina och yttringar för att föremål använts får jag. Och då menar jag äkta vara, långt ifrån ”shabby chic”. En del av den svenska nationalkaraktären  är väl just detta att idealet i de flesta sammanhang är perfektionism – plant, rakt, slätt – helt enkelt för ”fint”.

.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

5 tankar om “Att laga

 1. Just det där är väl det som är äkta patina… att man inte bara bevarar det som det är utan faktiskt lagar bruksföremål så att de går att fortsätta använda. Det är ju så de är tänkta och så de förmodligen trivs bäst om man nu ska ge föremålen i fråga nån chans att få som de vill! :-)

  Gilla

 2. Javisst Sophie, det är roligt att lämna egna avtryck, årsringar också. Inte bara vårda andras.

  Gilla

 3. Jag måste säga att din uppenbara passion för att spara, laga och återanvända inspirerar mycket! Det har fått åtminstone mig att tänka till några varv när det gäller att använda, förändra eller göra sig av med saker som kan tyckas obetydliga.

  Gilla

 4. Vilken inspirerande och härlig sida! Så mycket bra och finurliga idéer! Hamna här av en skulle och det var tur det! Ha det gott! Helena på Woodhome

  Gilla

 5. Kul att höra, Maria! Vårt liv idag och våra ting har ju också ett värde.

  Helena, välkommen hit! Jag ser i ditt senaste blogginlägg att du också gillar kaffe på säng. Visst är det underbart. Myror är lite mer frustrerande :-)

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.